13 Aralık 2012 Perşembe

Endoskopi Nasıl Yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar:

Endoskopi Nasıl Yapılır?


Endoskopi işleminden önce dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. İşlem sırasında daha net görüntü alabilmek ve tanıyı daha hızlı ve daha rahat koyabilmek adına işlemden en az 6 saat öncesinde birşeyler yenilip içilmez. Saat 15:00 de endoskopiye gidecekseniz son yediğinizi saat 09:00 dan sonra bir şey yememelisiniz. İşleme başlamak için hasta soluna doğru yatırılır ve lokal anestezik (bölgesel uyuşturucu) özellikte bir ilaç püskürtülerek hasta sakinleştirilir. Bölgesel bir uyuşukluğun yanısıra hasta hafif uykulu bir halde olur. Bu işlem sırasında ağız tamamen kapanmamalıdır. Bu sebeple ağzı biraz açık bırakacak ve dişleri koruyacak bir ağızlık dişlerin arasına takılır.

Endoskopi, 8-10 milimetre kadar kalınlığa sahip çok yumuşak özel bir boru ile yapılır. Bu boru yemek borusundan geçerek oradan mideye ulaşır ve sonrasında ise onikiparmak bağırsağına yönlendirilir.

Endoskopi sırasında kullanılan bu ışıklı boru yaklaşık 110-120 santimetre uzunluktadır. Üzerine yerleştirilmiş bir kamera yardımıyla geçtiği bölgeleri eş zamanlı olarak doktorun karşısında bulunan bir monitöre aktarır. Hastanın iç organlarını inceleyen doktor bu bölgelerde meydana gelen sorunlar varsa bunu rahatlıkla görür ve ona göre de hastalığa teşhisini koyar. YAZININ DEVAMINA GİT

Sponsorlu Bağlantılar:


Endoskopi işlemi devam ederken hastanın nabzı ve solunumu izlenir. Endoskopi sırasında görüntülenen organlardan biyopsi adı verilen parça alma işlemi de yapılabilmektedir. Yine işlem sırasında doktor gerek görürse kanamalı bölgelerdeki kanamaları durdurabilir ve polip çıkarma gibi tadavilerde uygulayabilir. Gerekirse tanı için parça alınıyor (biyopsi) veya kanama durdurma, polip çıkarma gibi tedavi edici işlemler de yapılabiliyor. Endoskopi işlemi 5 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır.

İlgili aramalar: Endoskopi nasıl yapılır? endoskopi nasıl olur? endoskopi nasıl yapılıyor?