Erken Doğum ve Düşük
Gebeliğin 28. ve 38. haftaları arasında (38. hafta dahil değil) yapılan doğumlara erken doğum denir. Erken doğum, bebek ağırlığının 2500 gramın altında olduğu olaylardır. Eğer bebek ağırlığı 1100 gramın altındaysa, bebeğin yaşama olanağı çok azdır. Ağırlıkları 2000 gramın üstünde olan bebeklerin yaşama oranı daha yüksektir. Ancak ilerleyen tıp daha düşük doğum ağırlıklı bebeklerin de yaşamasına imkan vermektedir. Tabi burada bebeğin çok iyi bir tedavi ve bakıma ihtiyacı vardır.
Erken doğumun nedenleri kesinlikle bilinmemekle birlikte, gebe kadının iyi beslenmemesi yani beslenme bozuklukları, preeklampsi, kanama ya da çoğul gebelik genel nedenler arasında sayılabilir.
Kanamalar, doğum sancılarının başlaması ve fetüs zarının yırtılması, erken doğumun başlayacağını gösteren başlıca belirtilerdir. Gebe kadın bu belirtiler üzerine hemen bir doğum kliniğine ya da hastaneye kaldırılmalıdır. Kimi zaman gebeliğin kısa bir süre için de olsa, uzatılabilmesi mümkün olabilir.
Erken doğan bebekleri (prematüre) enfeksiyona karşı korumak için enkübatöre (küvöz) alınmalı, sıcak tutulmalı, yutma ve emme yeteneklerinin varlığından emin olmadıkça ağız yoluyla besleme yönüne gidilmemelidir.