Kolesterolün Zararı Nedir?
Beslenmemizin temel problemlerinden biride yağlardır.
Kalp uzmanlarının üzerinde hemfikir oldukları husus kolesterolün kalp sorunlarının en önemli sebeplerinden olduğudur. Nasıl ki, kireç ve pas su borularının tıkanmasına sebebiyet veriyorsa, yılların biriktirdiği kolesterol de insan vücudundaki atardamarların duvarında birikerek bunların daralmasına yol açar. Daralan damarlardan geçen kan akışı azalır.Zamanla devam eden birikim sonucu damarın tamamen tıkanmasına sebep olur. Kandaki kolesterol seviyesinin yüksekliği bu zararlı oluşuma sebep olmaktadır.
Peki bu kolesterolden kendimizi nasıl koruyacağız?
En iyisi kolesterol ihtiva eden yiyecekleri ağzımıza almamak. Bu şekilde kolesterolün vücudumuza vereceği zarardan kurtulmuş oluruz. Ne yazık ki; bu bir çözüm değil. İnsanoğlu her türlü gıda ile bir miktar kolesterol alıyor. Özellikle tereyağı, yumurta, süt, peynir, yoğurt ve et gibi hayvani gıdalarla kanımıza bol miktarda kolesterol karışıyor. Bunları da yemezsek geriye ne kalıyor? şeklinde düşünenlerimiz olabilir. Ayrıca biliyoruz ki, kolesterolü vücudumuzun kendisi de üretmektedir. Karaciğerimizde ürettiği kolesterolü damarlarımıza sevk ediyor. O halde kolesterolün tek başına bir tehlike olması mümkün değildir. Zararlı olsaydı vücut bu maddeyi üretmezdi. Fakat şurasını çok iyi biliyoruz ki; kanımızdaki kolesterol seviyesi %200 mg. veya daha aşağıda ise kalp krizi tehlikesi çok azalıyor.
O halde kanımızdaki kolesterol seviyesini nasıl düşürebiliriz? Problemimiz bu noktada ortaya çıkıyor.
Kolesterol içeren yiyeceklerden ya uzak duracağız ya da bu yiyecekleri çok azaltacağız. Günlük yağ tüketimimiz 80 gramı aşmamalıdır. Hatta bu miktarın dahi yüksek olduğu bilinir. Yenilecek yağın kalitesi de burada önem taşır. Yağ %50 miktarda linol asit ihtiva etmelidir. Bir insanın günde en çok alabileceği kolesterol miktarı 300 mg.'dır.
Gıda Maddelerinin İhtiva Ettiği Kolesterol Miktarları (100 gramda mg. olarak)
Sığır Eti: 70
Dana Eti : 90
Kümes Hayvanları : 75
Av Hayvanları : 110
Balık : 50
Karaciğer, Böbrek : 300
Beyin : 3140
Tereyağı : 280
Beyaz Peynir - Kaşar Peyniri (yağlı) : 90
Lor : 12
Süt - Yoğurt : 11
Kaymak : 100
Yumurta Sarısı : 1400
Görüldüğü üzere özellikle beyindeki kolesterol miktarı oldukça yüksek seviyelerde olduğu için, kelle-paça çorbası içenlerin bu çorbayı her gün içmek gibi ciddi bir hata yapmaması gerekir. Yumurtanın sarısında da oldukça yüksek miktarda kolesterol bulunur. Bu sebeple bu ürünleri tüketirken az miktarda tüketmek ve her gün tüketmemek gerekir.