14 Aralık 2012 Cuma

Sığır Kuyruğunun Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

SIĞIR KUYRUĞU
Latince adı, (VERBASCUM THAPSIFORME SCHRAD) dır. Diğer ismi yünotu'dur. Sıracagiller familyasından 60-200 santimetre boylarında, iki yıllık mukavemetli otsu bir bitki türüdür.

İlaç olarak çiçek açma zamanı toplanan taze bitkinin gövdesi, kurutulmuş çiçekleri, seyrek olarak da kurutulmuş yaprakları kullanılır.

SIĞIR KUYRUĞU OTUNUN FAYDALARI
Sığır kuyruğu balgam söktürür. İdrar ve ter söktürür. Özellikle bronşiyal nezle ve diğer solunum yolu hastalıklarında kullanımında çok iyi sonuç alınır. Kuru öksürüğe iyi gelir. Kulak ağrısını geçirir. Güneş yanıklarına iyi gelir. Romatizmal hastalıklara ve sinir hastalıklarına karşı da sığır kuyruğu kullanılır. Sığır kuyruğundan yapılan şurup strese ve uyku problemlerine iyi gelir. Cilt hastalıkları için yaprakları püre yapılarak ya da olduğu gibi sorunlu bölgelere uygulanabilir. Bu püre kesi ve yaralara da uygulanabilir. Sığır kuyruğunun taze çiçekleri alınarak banyo suyuna konulursa cilde yumuşaklık ve saçlara canlılık verir. Sığır kuyruğu otunun yaprakları toplanır ve ebegümeci köküyle birlikte karıştırılarak kaynar suya eklenir ve 10 dakika demlendikten sonra içilirse ses kısıklığını alır ve balgamı rahat bir şekilde söküp atmaya yardımcı olur. Mide üşütmesinden kaynaklı karın ağrılarına iyi gelir.
sığır kuyruğunun faydaları, sığır kuyruğu otu, sığır kuyruğu bitkisi

Sığır kuyruğunun bu etkileri eksiksiz bir şekilde gösterebilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Aksi halde bu bitkiden tam faydalanılamaz. Yapraklarını yaz ortasında renkleri kahverengi hale gelmeden önce toplanmalıdır. Çiçeklerini yaz mevsiminin ortasından sonbahar mevsiminin başına kadar toplayabilirsiniz. Nemli olmayan gölge yerde kurutulmalıdır. Ayrıca kurutmak için 40 dereceyi aşmayan sıcaklığa sahip yapay ısıtmalı alanlar kullanılabilir. Bitkinin nem almaması önemlidir çünkü nem aldığında tıbbi özelliklerini kaybeder. YAZININ DEVAMINA GİT

Sponsorlu Bağlantılar:


Kurutulmuş çiçekleri ve yaprakları karıştırılır. Bu karışımından 1 tatlı kaşığı kadar alınır ve 1 bardak kaynar suya konulur. Daha sonra demlenmeye bırakılır. Demlendirilen su süzülür ve günde üç defa bir bardak içilir.

Sığır kuyruğunun bir çok türü vardır ve Türkiye'de bol miktarda bulunur.

İlgili aramalar: sığır kuyruğu çiçeğinin faydaları nelerdir? sığır kuyruğu otu çayı nelere iyi gelir?