KONAK NASIL GEÇER?
Özellikle yeni doğum yapmış annelerin bebeklerinde sıklıkla görülen konak için endişelenmeleri fazlasıyla görülmektedir. Bu durumda annelerin kaygılanması oldukça normal bir durumdur. Zira anneler, hele de ilk doğumları ise bebeklerine yeterince iyi bakamadıklarını düşünebilmekte ve konak sorunu için kendilerini suçlamaktadır. Ancak konak annelerin ihmalleri sonucu oluşan bir durum değildir. Anneler konağı pislikten kaynaklanan bir durum olarak görebilmekte iken konağın oluşma nedeni tamamen bebeğin olağan gelişimi içinde gerçekleşmektedir.
Konak bebeklerin baş bölgelerinde görülen, vücuttaki bir sıvının vücuttan atılmasıyla birlikte baş bölgesinde bir takım yağlanmalar oluşması ile görülmektedir. Bu yağlanmalar sonucu oluşan konak genellikle bebeklerin bıngıldak bölgelerinde olmaktadır. Ancak konak bir sorunun işareti değildir. Normal şartlarda konak durumunun kendiliğinden geçmesi beklenebilir. Konak durumunda kimyasal ilaçlar kullanılmamaktadır. Yine de bebeklerinin konak sorunlarını engelleyebilmek için bir şeyler yapmak isteyen anneler pratik şekillerde konağın kafaya yayılmasını engelleyebilmektedir.
Konak oluşan bebeklerde öncelikle annelerin bebeklerinin kafasında oluşan pulların kuruluğunu incelemesi gerekmektedir. Eğer pullar kuru ise anneler bebeklerini banyo yaptırmadan yaklaşık bir saat öncesinde pullu bölgelere zeytinyağı sürebilirler. Zeytinyağı kuru pulların yumuşamasını sağlayarak bebeklerin ciltlerindeki kötü görünümün önüne geçebilmektedir. Bebeklerin baş bölgelerini her gün bebek şampuanı ile yıkamak da oldukça etkili bir yoldur. Bir diğer yöntem ise bebeklere uygun en yumuşak saç fırçalarıyla hafifçe bebeklerin saçlarını taramaktır. Ancak bebeğin kafa bölgesini tahriş etmemeye özen gösterilmelidir. Halihazırda bu yöntemleri uygulayan annelerin bebeklerindeki konaklar kısa süre içinde geçecektir.