HAMİLELİĞİN 26. HAFTASI
26. HAFTADA ANNE VE BEBEKTE YAŞANACAK GELİŞİM VE DEĞİŞMELERBEBEĞİN ANNE KARNINDAKİ 26. HAFTASI YAŞAYACAĞI GELİŞİM VE DEĞİŞİMLERİ
Bebeğin doğmasına haftalar kaldı…
Beyni gelişen bebek doğuma haftalar kala gözlerini açmaya başlayacaktır. İçeride hareketlenme ve yapılanma hızla devam ediyordur. Dışarıdan alacağı sese ve ışığa duyarlı olan bebek göz kasları ile tepkiler verebilecektir. Anne-baba sohbetlerine artık minik bir yaramaz içeride eşlik etmektedir. Sohbetleri duyacak ve ilgi ile dinleyecektir. Bu dönemlerde annenin sakinliği ve babası ile diyalogları bebeği rahatlatacak ve sakinleştirecektir. Annenin bebeğine şarkı söylemesi, onunla sohbet etmesi hoşuna gidecektir.
Erkek bebek ise testislerinde inşaat başlayacaktır. Bebekler nefes alış verişi yaparak kendilerini dış dünyaya hazırlıyorlardır. Yağ dokusunun artması vücudunu ısıtması için gereklidir. Doğumdan sonra bu yağ dokusuna bebeğin çok fazla ihtiyacı olacaktır. Bu aşamada yağ dokusu ile sarılmaya başlayan bebek ileriye yatırım yapmaktadır.
26. haftada bebek ortalama; 36 cm. kilosu ise; 760 gram kadardır.
ANNENİN GEBELİĞİNDE 26. HAFTASI
Uykusuzluk hat safhaya ulaşmış olabilir. Her an uyanmaya hazır ve gergin bir ruh hali olabilir. Görülen bebeğe ait kâbus dolu rüyalar, artan doğum korkusu ve gün içerisinde yaşanmış olan bir takım sıkıntılar gebeler üzerinde olumsuz etkilere yol açabilecektir.
Babalar anneyi desteklemeli
Artan idrar yapma ihtiyacı da gebeleri uykusundan edecek ve mutfakta atıştırma krizleri yaşanabilecektir. Anne bu kadar farklı bir ruh halinde iken baba adayı anneyi yalnız bırakmamalıdır. Elbette bütünüyle gebelik sıkıntılarına hâkim olamaz ancak daha anlayışlı ve öz verili olmalıdır. Bebeğin hareketlerini gözlemlemeli, eşine masaj yapmalı ve ona ihtiyaç duyduğu zaman suyunu vermelidir. Bebeğin duyu organı gelişmiş olduğu için anne- baba ilişkisine hâkim olacak ve güven duygusunu geliştirecektir.
26. hafta gebelikte karın şişliği şikayetleri
Uterus genişlemekte ve beraberinde karınla ilgili sıkıntıları da getirebilmektedir. Beslenmede küçük değişiklikler yapılarak karın şişlikleri önlenebilir. Ufak atıştırmalar ve daha sakin besinler şişlikleri azaltarak gebeyi daha rahatlatacaktır.
Gebelikte vajinal akıntı neden olur?
Gebelikte vajinal akıntı beklenen bir durumdur. Özellikle öncesinde kadının böyle bir şikayeti varsa yineliyor olabilir. Çok rahatsız edici değilse ve kaşıntılara yol açmıyorsa evham yapmaya gerek yoktur. Ancak kokulu ve kaşıntı ile rahatsız edici şekilde geliyorsa doktora görüşülmelidir. Ayrıca gebelikte yaşanan vajinal akıntılar ile doğum sonrası; bebeklerde görülen gözyaşı problemleri arasında ilişki olduğu düşünülmektedir. Bebeklerde rüzgardan ve soğuk havalardan kaynaklı olabilecek beklenmeyen anlarda gözyaşının gelmesi halinde gözyaşı kanallarının tıkalı olabilme ihtimali düşünülecektir. Burada doktor gebelikte vajinal akıntının olup olmadığını soracaktır.
Hamileliğin 26. haftasında unutkanlık
Gebelikte unutkanlık yine yaşanan sıkıntılardandır. Çoğu kez verilen sözler unutulmakta ve öğlen bir vakitte uyunarak her şeye geç kalınmaktadır. Gebeleri etrafındakiler hoş görmeli ve değişen hormon dengesi için af edici olmalıdır. Gebelerin unutkanlık ile savaşabilmeleri için de not almaları faydalı olabilir. Büyük olan kardeşin okul çıkışı ihmal edilecek bir durum değildir. İleri derecede unutkanlık yaşanıyorsa vitamin B 12 ölçümü yapılmalı ve çok düşükse doktorun önereceği tabletler içilmelidir.
Gebeliğin 26. haftasında görme sorunu;
Gebelik hormonları gözleri de etkileyebilir. Işığa hassasiyete ve kaşıntı beklenen göz problemleridir. Gözlerde bu hormonlar kurumaya neden olarak, sorunlara sebep olabilmektedir. Burada sıklaşan ve çok rahatsız olunan bir durum varsa gözyaşı damlaları kullanılabilir ancak unutulmaması gereken bir durum bazen göz problemleri; tansiyon sıkıntısı ve diyabet hastalığından kaynaklı olabilir. Bu farklılık şiddetli ise doktora danışılmalıdır.