HAMİLELİĞİN 22. HAFTASI
BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLERBebek mucize yolculuğun yarısından fazlasını geride bırakmıştır artık…
Bebek 22. Haftada yaklaşık olarak 19cm. Boyunda ve 400gr. Ağırlığına ulaşmıştır.
Cilt şeffaflığı giderek kaybolmaktadır. Çünkü artık yağ depolama işlemine başlamıştır. Artık bebek karanlık ve aydınlık olgularını ayırt edebilmektedir. Annenin sesini, kalp atımlarını ve vücutta dolaşan kan yollarındaki sesleri artık duyabilmektedir.
Bebeğin yüz hatları gittikçe daha belirginleşmektedir. Kaş yapısı, göz kapakları ve dudakları artık belli olmaktadır. Gözleri henüz gelişme aşamasında ve kaşları oluşmuştur. 22. hafta bebeğin vücudu tamamen kıllanmaya başlar. Artık bebeğin kemik ilikleri oluşmuş ve kırmızı kan hücresi üretmeye başlamıştır.
ANNEDE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER
22. haftada rahim göbek deliğinin üzerine konumlanmış durumdadır. Karın hala rahatsız edecek kadar büyük değildir. Ancak hantallaştığınızı hissedebilirsiniz. Hala mide ekşimesi yaşayabilirsiniz. Bu nedenle sık aralıklar ile azar azar beslenmeye özen göstermelisiniz. Bu haftada bebeğinize vakit ayırmalısınız. Onunla konuşmalı ve şarkılar mırıldanmalısınız. Bu bebeğinizin çok hoşuna gidecektir.
Annenin hayatında görülen değişimler
Karnınız belki hala çok büyük değildir. Ancak ayaklarınız oldukça büyümüş olabilir. Bu dönemde topuklu ayakkabılardan uzak durmalı ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Doktor kontrollerini ihmal etmeden düzenli bir şekilde hamileliğinizin takibini yaptırmanız gerekir.
Karnınızdaki çatlaklar beklide iyice belirginleşmiş olabilir. Gebelikte oluşan çatlaklar neredeyse her kadında görülen sorunlardan bir tanesidir. Bu çatlaklar özellikle karın ve göğüs bölgelerinde kendini belli eder. Çatlakları tam olarak giderebilecek bir ürün mevcut değildir, fakat nemlendirici kremler işe yarayabilir. Bu haftaların kıymetini bilmelisiniz. Çünkü ilerleyen haftalarda daha çok sıkıntılar ile karşılaşabilirsiniz. Hareketlerinizde kısıtlamalar yaşayabilir ve ağırlığınız nedeni ile rahat uyuyamayabilirsiniz. Bu haftalarda yaklaşık 5-6 kilo kadar almanız normaldir. İlerleyen her hafta 500 gr. alınması gayet normaldir.
Gebeliğin 22. haftasında bacaklarda kramp
Gebeliklerde krampların nedenini uzmanlar kalsiyum ve magnezyum eksikliğine bağlamaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde kullanmanız gereken vitaminleri ihmal etmemelisiniz.
Gebeliğin 22. haftasında baş dönmesi
Rahim büyüdükçe kan damarlarına yaptığı baskı artacaktır. Baskı arttıkça beyine giden kan akışı yavaşlar ve baş dönmelerine yol açabilir. Baş dönmesini hafifletmek günlük 2 litre su içmeye çalışmalısınız.
Gebeliğin 22. haftasında vajinal akıntı
Bu haftalarda vajinal akıntılarda artış yaşanabilir. Ped kullanarak önlem alabilirsiniz.
Gebeliğin 22. haftasında çatlaklar
Çatlaklar en çok karın bölgesinde oluşsa da vücudun farklı alanlarında da oluşum gösterebilir. Bu yüzden vücudunuzu tamamen nemli tutmak için nemlendirici kremler kullanmalısınız.
22. haftada kabızlık çekmek
Rahim büyüdükçe bağırsaklara da baskı artmaktadır. Egzersiz yaparak ve tükettiğiniz gıdalara dikkat ederek kabızlığın üstesinden gelebilirsiniz.
Hamileliğin 22. haftasında mide yanması
Mide yanması ile başa çıkmak için yemeklerden hemen önce ve hemen sonra fazla sıvı gıdalara yüklenmeyin. Yemek öncesi ve hemen sonrası tüketilen sıvılar mide yanmalarını daha da artırarak rahatsızlık hissi verebilir.
Hamilelikte göbek deliğinin dışarı çıkması
Göbek deliği fazlası ile dışarı çıkmış olabilir. Ancak endişe etmeye gerek yok. Çünkü doğumdan sonra eski halini alacaktır.
22. haftada diş ve diş eti sorunları
Dişleriniz çok hassas olabilir ve fırçalama sırasında kanayabilir. Ancak hamileliğin bu dönemlerinde diş eti problemleri oldukça doğaldır. Yemeklerden sonra dişleri düzenli fırçalamak ve şekerli gıdalardan uzak durmak bu sorunları biraz da olsa hafifletebilir.
22. haftada sindirim problemleri
Eğer sindirim problemi yaşıyorsanız ufak atıştırmalıklarla bu sorunu hafifletebilirsiniz. Sindirimi kolay gıdaların tercih edilmesi bu konuda yardımcı olacaktır. Yemeklere karşı aşerme halen devam ediyorsa sizi yoracak gıdalardan uzak durmalısınız. Aşırı yemeyerek ve yavaş yiyerek sindirim konusunda tedbir alabilirsiniz.