Burun Estetiği Hakkında Bilgi
Güzellik kavramı bayanlar için hep bir tabu olmuştur. Bilhassa yüz güzelliğini bozan kusurlarda kadınlar hep bir şikayet içerisinde bu soruna, türlü yöntemler aranıp durmuştur. Arada sırada saç rengini veya modelini değiştirerek ve bazı zamanlar de makyaj hilelerine başvurup bu kusurları örten kadınlar, son çare olarak da estetik ameliyatlara yönelmeyi tercih etmektedirler.
Kadınların estetik ameliyatlar içerisinde en çok tercih ettiği ameliyat burun estetiği veya tıptaki ismiyle rinoplasti gelmektedir. İster hastalığa sebebiyetten, isterse de estetik kaygılardan ötürü olsun, bayanlar yüz güzelliğinde burunları için bıçak altına yatmayı her şekilde kabul etmektedir. Kısacası burun yüz güzelliğinin elzem bir öğesi olduğu halde aynı anda insan sağlığı yönünden da oldukça mühim görevleri olan bir organdır.
Peki burun estetiği olmaya karar veren kadınların bu ameliyat ile ilgili bilişi lazım olan bilgiler neler? Burun estetiği tıp dilindeki adıyla rinoplastinin hedefi, yüzünüze en doğru burnu ortaya çıkarmaktır. Hastanın burun derisinin kalınlığı, kemik ve kıkırdak yapının özellikleri, burun operasyonunda sonuca direkt tesir edici faktörlerdendir. Burun derisisin kalınlığı ve yapısı da ameliyattan sonra burnun görünümünü etkiyi altına alan faktörlerdendir. Burun estetiği olma dan evvel doktor tarafı ile yapılanacak fiziki kontroller de o nedenden önemlidir.
Burun ameliyatları uygulama evresinde zor olmayan fakat net neticeleri görmek yönünden zorluk yaratabilen cerrahi işlemlerdir. Bundan dolayı ameliyatı yapan doktorların burundaki estetik ve fonksiyonelliği dengelemesi çok önemlidir.
Burun ameliyatını kimler yaptırabilir?
Burun gelişiminin tamamlandığı 18 yaşını doldurmuş, akıl sağlığı yerinde, cerrahi müdahale veya anesteziye engel sağlık sorunu olmayan herkes burun estetiği yaptırabilir.
Hangi Metodlar Burun Estetiğinde Uygulanabilir?
Rinoplasti operasyonu lokal veya genel anestezi altında uygulanabilmesine rağmen en çok talep edilen şekli genel anestezi olanıdır. Açık ya da kapalı teknikle uygulanabilir. Farkları açık teknikte burun deliklerinin arasında bulunan columella denilen alanda ters V biçiminde kesi oluşudur. Operasyondan sonra hastaları en fazla merak ettiği konu; ameliyattan sonra tampon alınırken duyulan ağrıdır. Lakin şu anda kullanılan silikon tamponlar bu sorunu ortadan kaldırmıştır. Burun estetiği operasyonunda bir başka öğrenilmek istenen konu ise burun ucunun zaman içerisinde düşmesi ya da burun sırtında çökmelerin oluşmasıdır. Şu anda muteber olan teknikler yönünden da bu sıkıntı ortadan kalkmıştır.
Ameliyat sonrası neler yapılabilir?
Burun operasyonunun bitiminde, göz çevresine soğuk uygulama yapılabilir ve 3 ila 4 saat içinde birşeyler yemek , içmek ve yürümek olanaklı olabilmektedir. Ameliyattan 5* 7 gün geçtikten sonra burun üstündeki plastik kalıp alınır ve ten rengi bantlarla birkaç gün daha burun örtülür. Ameliyattan sonra ilk 2 gün hafif morluk ve şişlik oluşabilir. 3. günün nihayetinde bu morluklarda azalmalar başlamaktadır. Plastik kalıplar alındığında, morluk ve şişlikler hafif bir makyajla kamufle edilebilecek kadar azalmaktadır. Burnun ameliyat sonrası en yeni şeklini alması yaklaşık altı ay ile 1 yıllık bir süreci kapsar.
Erken iyileşmek için; bariz bir müddet istirahat, alkol ve sigara kullanımını kesmek, yoran ve zorlama gerektirmiş olan işlerden uzak durmak, burnu travmadan korumak, direk güneş ışığına maruz kalmamak ve kontrolleri ihmal etmemek de önemlidir.
Ameliyatsız Burun Estetiği Kimlere Uygulanabilir?
Hemen hemen her estetik ameliyatında olduğu şekilde burun estetiğinde de ameliyatsız uygulamar için çalışmalar yapılır. Günümüzde bu amaçla kişiye özel dolgu, botox ve birtakım lazer yöntemleri uygulanır.
Ameliyatsız burun estetikleri genelde burun ucunu aşağı çeken kasların botoxla düzeltilişi ve burun sırtındaki kemerin dolgular ile doldurulması metoduyla hastalara uygulanmakta olan bir yöntemdir.
Lazerler ise burun ucunun inceltilmesi, burun deri kalınlığının azaltılışı derisinin kalitesinin arttırılışı ve burun cildindeki damarsal bozukluklar ile renk değişimlerin düzeltilmesinde uygun hasta seçimi ve doğru planlamayla çok başarılı sonuçlar sağlayabilmektedir. Ameliyatsız olarak bilinmekte olan bir başka uygulama ise, esasında lokal aneztezi uygulaması ile uygulanmakta olan , kıkırdakların cerrahi teknikle diseke edildiği ve burun ucunun sırta doğru iple askılandığı kolay bir uygulamadır. Bu metod burun ucunu kaldırmak amacıyla seçilmiş klinik vakalarda uygun olabilmektedir.
İlgili aramalar: burun estetiği hakkında bilgi, rinoplasti nedir, estetik burun ameliyatları, burun estetiği fotoğrafı, burun estetiği resmi