Genç Yaşta Kalp Krizi Öldürür Mü?
Ani kalp krizine karşı genç genç yaşta bulunanlar daha savunmasız. Sebebi ise kolleteral olarak isimlendirilen yaşamsal öneme sahip damarların yaş ilerlediği müddetçe gelişmesi…
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri Parlar, ""Kalbin fonksiyonlarının görebilişi için kafi tutarda oksijene ihtiyacı bulunur. Oksijeni kalbin kendi damarları yani koroner damarları getirir. Eğer koroner damarlarda bir tıkanshy;ma ya da daralma var ise kalp yeterince oksijen alamaz, beslenemez. Netice itibari ile ölüme neden olabilecek bir tablo olan kalp krizi ortaya çıkar"" dedi.
Genç Yaşta Gelen Kalp Krizi Öldürüyor
İnsanda yaş arttıkça kalbin tahrip olan kısımlarında kolleteral ismi verilen kılcal damarlar meydana geldiği için kalp krizinden ölüm olasılığı gençlere göre daha az görülmekte. Bu damarlar, kalbe kan taşımakta olan damarların tahrip olan kısımlarında takviye görevi üstlenir. Kalp krizi geçirildiğinde hangi damarlar tıkanırsa, kolleteral damarları o alana kan taşımaktadır. Bu damarlar yardımıyla yaşlı insanlarda ölüm olasılığı gençlere göre azalmaktadır.
Bilhassa ailede 1. derece akrabalarda (anne, baba, kardeş, amca, dayı vb.) kalp hastalığı var ise kalıtsal etken ehemmiyet arz eder. Erkeklerde 50 kadınlarda 60 yaş öncesi kalp krizleri ani ölüm mevcut ise gelecek neslin yakın takip edilişi gerekiyor. Yeni nesilde %30'a varan genç yaşta kalp krizi rizikosu mevcuttur.
İlgili aramalar: genç yaşta kalp krizi öldürür mü, genç yaşta kalp krizi geçirmek tehlikeli midir, erken yaşta kalp krizinden ölmenin nedenler nelerdir