13 Temmuz 2015 Pazartesi

Hemoroide Karşı Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Hemoroide Karşı Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Hemoroidden  kurtulmanın ilk yolu dengeli besle­nip kabızlıktan kurtulmaktan geçmektedir. Mutlaka tedavi edilmesi lazım olan bir hastalık olan hemoroidle baş etmenin 9 altın kuralını açıklıyoruz.

Anadolu Sağlık Merkezi'nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapan Dr­. Ayhan Erdemir, "Sürekli kanayan ve bu sebepten  ötürü yaşam kalitesi etkilenen  hastaların tedavisinde de cerrahi metod öncelikli olarak düşünülmelidir" diyor­.

Hemoroid Yaşam Kalitenizi Bozmasın!

Hemoroid, bağırsak alışkanlıklarındaki ani değişiklikler, başta gebelik olmak üzere karın içi basıncı­nın artmış olduğu durumlar, hareketsiz yaşam, çalışma koşulları ve genetik yatkınlık gibi sebep­lerle oluşuyor­. Şikayete neden  olan birinci ve ikinci evredeki hemoroidler­de tıbbi tedavi uygulanma­sı gerektiği­ni söyleyen  Dr­. Ayhan Erdemir, şu şekilde devam ediyor:

"Üçüncü ve dördüncü evre ise öncelikli olarak yine tıbbi tedavi gerektiriyor ama tıbbi tedaviye yanıt alınamazsa cerrahi tedavi yani ameliyat yapılması gerekir­­. Bununla birlik­te devamlı kanama­sı olan ve bu sebepten  ötürü yaşam kalitesi etkilenen  hastaların tedavisinde de cerrahi metod öncelikli olarak düşünülmelidir­­.""

Dr­. Erdemir, hemoroid oluşumunun en  fazla nedeni­nin yanlış beslenmeyle meydana gelen  kabızlık olduğunu söylüyor­. Posadan fakir beslenme biçimi ve az sıvı tüketilme­si ise kabızlığın öncelikli sebep­leri içerisinde gösteriliyor­. Bitkilerin muhteviyatın­da mevcut olan ve sindirim enzimleri ile parçalanmayan posalar, bağırsak çapı­nın genişleterek hareketleri­ni artırıyor ve dışkı­nın yumuşamasını sağlıyor­. Hemoroid tedavisinde dışkıyı yumuşak tutmak amacıyla bol sıvı tüketmenin ve dengeli beslenmenin önemine değinerek, ayaküstü beslenme alışkanlığın hemoroid, hat­ta kalın bağırsak kanser riski­ni artırdığına dikkat çekiyor­.

Hemoroide Karşı Uyacağınız 9 Altın Kural

Meyve kabukları­nın posa yönün­den  çok kıymetli olduğunu açıklayan Dr­. Ayhan Erdemir, hemoroidle baş etmenin yollarını şu şekilde sıralıyor:

1* Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisi­ni tüketin­. Günde 3 ila 5 porsiyon meyveyi posa yönün­den  zengin olan kabuğuyla beraber yiyin­. Kabuğuyla yiyebileceğiniz meyve ve sebzeleri iyice yıkayıp mutlaka kabuğunla yiyiniz.

2* Günde 0,5 - 2,5 litre arasın­da sıvı tüketin­. Sıvı ihtiya­cı gün ­içinde farklılık gösterebilir­­. Aldığınız kalori kadar sıvı tüketin­. Sıvı­nın fakat posalı besinlerle beraber tesirli olacağını unutmayın­.

3* Beyaz un yerine siyah unu tercih edin­. Kepek ekmeği, buğday kepeği, yulaf ekmeği ya da çavdar ekmeği tüketin­. Buğday unu, beyaz una göre daha fazla posa ihtiva eder­. 100 gr buğday kepeği 44 gr posa içerirken  aynı miktar­da beyaz un 3,2 gr posa ihtiva eder­. Pilav, makarna, çorba yaparken  de, kepekli unu tercih edin ve bol sebze ilave edin­.

4* Sebze yemeyi boşlamayın­. Brokoli, enginar, kereviz, pırasa, ıspanak ve bezelye gibi sebzeler posa bırakıp hemoroid sıkıntıları­nın azalışı­na destek olmakta­dır­­.  Lakin bu besin­lerin aşırı tüketimi gaz yakınmalarını artıracağı unutulmamalıdır­­.

5* Haftada iki kez kurubaklagil tüketin­. İyi bir protein kaynağı ve posa bakımın­dan zengin olan kuru fasulye, nohut, bulgur veya mercimek haftada iki kez tüketilince bağırsakları yumuşatır ve hemoroid yakınmalarını azaltmaktadır­­.

6* Acıya dikkat edin­. Acı­nın direkt hemoroid yapıcı etki­yi yok fakat acı, makat ağzındaki yanma hissi ve tam boşalamama sebebiy­le ıkınma ihtiya­cı fazlalaştırır­­. Aşırı ıkınma ise hemoroidlerin büyümesine, şişmesine ve kanamasına yol açar­. Acı­nın direkt etki­yi olmasa bile hemoroidleri menfi etkilemektedir­­.

7* Keskin lezzetlerden  uzak duru­nuz­. Bol acılı, ekşili, baharatlı gıdalar, mayalı besinler, hardal, kırmızı et, kızartma, çay ve kafeinli içeceklerden  uzak duru­nuz­.

8* Kilo verin­. Fazla kilo, makat ağzına baskı yapar ve hormonal etkilerle hemoroidal yakınmalarını fazlalaştırır­­. Makat ağzındaki hemoroidal damarları saran bağ dokusundaki gevşemeler; damarların genişlemesine, şişmesine, ıkınma ile makattan dışarı sarkmasına, yapısı­nın frajil olmasına ve hafif bir travma ile kanamasına yol açar­.

9* Egzersiz yapın­. Beslenme biçimine dikkat etmek önemli­. Lakin tuvalet alışkanlığını düzene soktuğunuzda ve egzersiz yaptığınızda, hemoroidal yakınmalarınız daha güçlü bir şekil­de düzene girer­.

İlgili aramalar: hemoroide karşı nelere dikkat etmek gerekir, basurdan nasıl korunulur, hemoroidin ilerlemesini nasıl durdurabiliriz, basuru olanlar nasıl beslenmelidir