Migren Nedir?
Migren, hayatı tehdit etmekte olan tehlikeli bir hastalık olarak görülmemelidir. Migren, 4 saat ile 72 saat arasında değişen ataklarla ortaya çıkmış olan, kafanın tek tarafına yerleşen, zonklayıcı bir baş ağrısı şeklidir. Bu ataklar esnasında baş ağrısının yanında bulantı, kusma, normal ışık ve sesten huzursuz olma gibi şikayetler de görülebilmektedir.
Migren Kimlerde Görülür?
Kadınlarda migren görülme oranı erkeklerin yaklaşık 3 katıdır. Bu farklılık kadınlardaki hormonal değişikliklerden kaynaklıdır. Hastaların çoğunda atak 40 yaşın dan evvel meydana çıkmaktadır. Genel olarak ergenlik dönemine denk gelen bir dönemdir. 50 yaşın üstü bir tanesinde migren başlama olasılığı azdır. Kadınlarda migren birçoğu kez orta yaşlarda ortaya çıkar.
Niçin Migren Hastası Oluruz?
Sebebi kesin bir şekilde bilinmemekle beraber beyin kandamarları ve beynin sinir iletimindeki kimyasal madde değişimleri neticesi ortaya çıktığı düşünülür. Kadınlardaki hormon değişikliği migren ağrısına neden olabilir. Genetik (aileden gelen, kalıtsal) etkenler hususunda çalışmalar sürmektedir.
Migren Tipleri
Daha çok karşılaşılan iki değişik migren türü vardır:
Basit Migren: Migrenli hastaların %75 inde görülmektedir. Aurasız migren atakları bulunur. Adi migren de denilir. Genellikle bayanlarda görülmektedir. Tek veya çift yönlü baş ağrısı görülmektedir. Kusma nadir olur.
Klasik Migren: Auralı migren atakları görülmektedir. Migrenli hastaların %10'unu klasik migren hastaları teşkil eder. Klasik migren birçoğu kez çocukluk veya ergenlik çağı boyunca vuku bulur. İlk atak 40 yaşından sonra gelir ve 2* 6 saat kadar sürmektedir. Klasik migrende kişinin görme alanında boşluk bulunur. Ve hastalığı olanlar boşluk olan yeri göremez. birçoğu kez başın tek tarafında ağrı hissi duyulur. Bulantıyla beraber kusma buna eşlik eder. Aura, baş ağrısı başlama dan evvel beliren, çok sık görme alanında şikayetler olan, birtakım sinirsel belirtilerdir. Migren şafağı da denilir.
Migreni Tetikleyen Faktörler Nelerdir?
Migren atağı tek bir nedene bağlı oluşmaz. Tek bir tetikleyici ile migren atağı oluşmaz. Üst üste gelen tetikleyiciler migren ataklarının oluşmasına yol açar. Birçok incelemede migren hastalarından alınan cevaplara göre en fazla görülmekte olan haller stres, hormonlarda değişiklik, halsizlik, bitkinlik ve öğün atlamadır. Çocuklarda aç kalma, az yemek yeme, kadınlarda adet süreciyle alakalı hormonal farklılıklar migrene sebep olabilir. Yeterince yememek, Bazı gıdalar ve içecekler; eski peynir, çerez, çikolata, şarap, alkol, kafeinli içecekler, kahve, çay, katkı maddeleri, Çevresel faktörler; göz alıcı ışık, ağır koku, seyahat, çok yorulma, hava değişiklikleri, Adet süreci, gebelik, doğum kontrol hapları gibi hormonal farklılıklar Uykusuzluk veya aşırı uyuma Duygusal değişiklikler; endişe, üzüntü, tartışma, heyecan, depresyon, stres, Baş ve boyunda ağrı; göz, boyun, diş, çene ağrısı, Kişide bu tetikleyicilerin hepsi olmak zorunluluğu bulunmaz. Atağın başlaması için bir kaç neden yeter. Migrenden kurtulmak amacıyla ilaçlı metod ve terapi metodu gibi türlü yöntemler uygulanmaktadır. Uzmanlar yetişkinlerden değişik oldukları ve gelişimlerini tam tamamlamadıkları için çocuklara migren tedavisinde ilaçlı tedaviden kaçınmak gerekli olduğunu vurgulamaktadır ve terapi metodunu tavsiye etmekteshy;dir.
Migrenden korunmak için neler yapabilir?
Sizde migreni tetikleyici unsurları izlemleyin ve bunlardan olabildiği kadar uzak durunuz.
Uyku saatlerinizi düzenli tutmaya, uyuma* uyanma ritminizi fazla değiştirmemeye çelişın.
Öğünleri olabildiği kadar hep aynı saatlerde yemeye dikkat edin.
Spor yapmaya dikkat edin, spor yapmak sinir yapınızı da güçlendirecektir.
Günlük hayatınızda belirli, düzenli bir rutin tutturun, stresi elinizden geldiği kadar azaltın.
Hayır demeyi öğrenin. Yapmak istemediğiniz şeyleri yapmayın.
Programlı bir şekilde yoga, masaj gibi terapilerle geriliminizi atmaya ve azaltmaya çabalayın.
Çalışırken, kendinize düzenli molalar verin.
İlgili aramalar: migrenden nasıl kurtuluruz, migrenden kurtulmak için ne yapılabilir, migren nasıl atlatılır, migrene karşı ne yapmak gerekir, migrenin tedavisi nedir, migren nasıl geçer