Ürtiker Nasıl Bir Hastalıktır?
Deride aşırı kaşıntı yapan küçük kızarıklık ve kabarıklıklara ürtiker ya da diğer adıyla kurdeşen adı verilir. Ürtiker bariz bir alanda görülebileceği gibi bütün bedene da yayılabilir. Ürtikerin mukozalarda görülüşü bilhassa tehlikelidir, zira glottis ödemi boğulmaya neden olabilir.
Ürtiker Nedir?
Ürtikerde en önemli belirti halk dilinde kurdeşen olarak bilinmekte olan kabartılı kızarıklıklardır. Kabarık olan ürtiker plağının sınırları bariz ve görüntüsü yuvarlakçadır. Bu kabarıkların çapları birkaç milimetreden birçok santimetreye kadar değişebilmektedir. Açık kırmızı olan ortada beyazlaşır. Yoğun bir kaşıntıyla beraber belirir. Kabarcıklar bütün bedene da yayılabilir, vücudun herhangi bir bölümüyle de sınırlı olabilir.
Bazı bölgelerin anatomik yapısı nedeniyle, ürtiker bu bölgelerde yaygın bir şişkinlik yaratabilir. Ödemlerin boyutu ara ara büyük bir hal alabilir.
Ürtiker Neden Oluşur?
Ürtikerler genelde alerjiden kaynaklanır. Hastalığın oluşumu ana hatlarıyla şöyledir. Antijen denilen bir madde (örneğin bir protein) bedene girer. Vücudun defans sistemi antijene karşı antikor denilen maddeler üretilir. Antikorların görevi antijenin istenmeyen olabilecek tesirlerinin önüne geçmektir. O nedenden yalnız antijene karşı tesirli olma nitelikleri bulunur.
Antijenin bir kez daha bedene girmesi ve bunu peşinden gelen antijen* antikor karşılaşması ürtiker belirtilerini başlatmaktadır. Alerjik ürtiker haricinde rastlantıyla meydana gelen ürtiker vakaları da görülebilmektedir. Bilhassa örseleyici maddelerle temastan sonra meydana çıkmaktadır. Isırganotu gibi bitkiler, böcek sokması gibi uyaranlar ve soğuk veya sıcak etkiyi ürtikere neden olabilir.
Organ ve sistemlerin özellik gösteren hastalıklarında da ürtikerin ortaya çıkması kolay hale gelir. İş salgı sisteminde meydana gelen bozukluklar da ürtikere sebep olabilir.
Ürtiker Hastalığının Tedavisi Var MI?
Ürtiker tedavisini antihistaminik ilaçlar teşkil eder. Bunlar döküntüye sebep olan biyokimyasal süreçleri engeller. Aynı zamanda ilaçlar, kaşıntıyı ve derideki yanma duyusunu hafifletir, deri döküntülerini hızla geriletir ve bir sonrasındaki nöbetin gelişimine engeller. Tepkimeyi önleyen kortizon veya ACTH (adrenokortikotrop hormon) gibi daha güçlü ilaçla, kan basıncının mühim ölçüde düştüğü daha ağır vakalarda kullanmak yerinde olmaktadır.
İlgili aramalar: ürtiker nasıl bir hastalıktır, kurdeşen nedir, ürtiker nedir, kurdeşen hastalığı hakkında