6 Temmuz 2015 Pazartesi

Hamilelere Neden Folik Asit Verilmektedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelere Neden Folik Asit Verilmektedir?

Birçok insan­da metilentetrahidroflorat redüktaz (MTHFR) geninde işlevsel bir bozukluk bulunur­. Buna gen  poliformizmi adı verilmektedir­­. Bu bozukluğun miktarı Batı Avrupa’da %10 dolayında iken, Orta Avrupa ve Latin Amerika’da %40, Orta Asya ve Çin’de ise %50’ler dolayında seyretmektedir­­.  MTHFR gen  poliformizmine sahip kadınlar kafi düzeyde folik asit almazlar ise bel açıklığı, omurilik fıtığı, dudak ve da­mak yarıkları, down sendromu gibi rahatsızlıklara sahip bebekler dünyaya getirme olasılıkları artar. Folik asitten  zengin besinler tüketenler (özellikle yeşil yapraklı sebzeler) veya folik asit desteği alanlar­da bu bozukluklar belir­gin şekil­de azalmakta­dır­­.  Fakat dikkat edilmesi gereken nokta; folik asit alımı hamilelik öğrenildikten sonra başlanırsa az önce saydığımız bozukluklara belir­li bir yararı olmaz­. Zira bir kadın döllendikten  en  erken  bir ay sonra hamile olduğunu öğrenir ve bu zamanda bebeğin organ taslakları çoktan ortaya çıkmış olmakta­dır­­.  Bun­dan dolayı folik asit takviyesine hamile kalmadan aylar önce başla­mak gerek­.

Günlük tüketilen  folik asitin 1 mg’dan fazla olma­sı halinde kansere yol açabilme rizikosu da bulunmakta­. Ülkemizdeki folik asit takviyeleri 5 mg’lık tabletler halinde satılıyor­. Bun­dan dolayı kanserden  ve konjenital anomalilerden  korunma amacıyla folik asit tableti yerine yaşam boyunca folik asitten  zengin meyve ve seb­ze tüketilmesi­ni teşvik etmek gerekli­. Hamileliklerin çoğunun plansız olduğu düşünülürse, düzgün beslenmenin önemi bir kez daha ortaya çıkmakta­dır­­.

Haplarla değil de doğal yolları kullanarak folik asit almak istiyorsanız, beslenmenizde aşağıdaki yiyeceklere de yer vermenizde fayda bulunmaktadır.


Yeşil mercimek ve kırmızı mercimek

Yeşil yapraklı sebzeler (öncelikli olarak de ıspanak, kıvırcık, kara lahana)

Kuşkonmaz

Portakal, mandalina, greyfurt gibi narenciye meyveler

Fasulye

Brokoli: 1 porsiyon brokoli ile günlük folik asit gereksinimi­nin dörtte biri­ni karşılaya­biliriz­. Brokoli sadece folik asit yönün­den  değil, yüksek c vitamini, kalsiyum ve demir yönün­den  da çok doyurucu bir gıdadır­­. Ayçekirdeği?: Folik asit, demir ve kalsiyum yönün­den  zengin bir yiyecektir­­. Bir avuç bile günlük folik asit yönün­den  faydalı olmakta­dır­­.

Avokado: Hem folik asit hem de bebeğin beyin gelişme­si amaç­lı gereken  omega 3 yönün­den  da zengindir­­.

Zenginleştirilmiş buğday unundan yapılmış ekmek, makarna gibi besinler folik asit yönün­den  yararlı kaynaklardır­­.

İlgili aramalar: hamilelere folik asit neden verilir, folik asit hangi yiyeceklerde vardır, folik asit nelerde bulunur