1 Şubat 2012 Çarşamba

Bebeklerde, Çocuklarda Cilt Kuruluğu

Sponsorlu Bağlantılar:

CİLT KURULUĞU NEDİR?
Su cildimizi nemli ve esnek tutan başlıca bileşenlerinden biridir ve cilt yüzeyinde koruyucu bir bariyer oluşturan, doğal otuşumlu yağlar tarafından tutulur. Cilt üzerindeki bariyer herhangi bir şekilde zarar görürse veya gerekenden daha az yağ üretilirse, cilt suyunu kaybeder. Sert ve pullu bir görünüm kazanır ve bazen de kaşıntılı bir his verir. Kuru cilt herhangi bir yaşta oluşabilir ve bazı kişilerde cilt kuruluğu, atopik cilt denilen cilt sorununa yol açabilir. Atopik cildin ilk belirtisi genellikle ciltte tahriş ve kaşıntılı kuru bölgelerdir. Kaşınma nedeniyle cilt hassas ve iltihaplı bir hale gelir.

ÇOCUĞUMDA ATOPİK CİLT OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?
Atopik ciltten etkilenen ilk yer çoğunlukla yanaklardır. Bebeğinizin cildi sıklıkla kum, pul pul ve küçük kaşıma izleri nedeniyle kırmızı renkli olur. Daha büyük çocuklarda ise, çoğunlukla diz ve dirseklerin iç tarafında, el ve ayak bileklerinde oluşur. Büyük çocuklardaki diğer hassas alanlar göz kapakları, kulak memeleri, boyun ve saç derişidir.

KURU CİLTLER VE ATOPİK CİLTLER İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER NELERDİR?
* Bebeğin tırnakları kısa kesilmeli ve temiz olmalı.
* Yıkama suyu ılık olmalı ve yıkandıktan sonra pamuklu ve yumuşak bir havluyla nazikçe kurulanmalı.
* Cilt nemlendirici ürünlerle nemlendirilmeli.
* Ev çok sıcak ve kuru olmamalı, evin havası nemlendirilmeli ve temiz tutulmalı, bebek ve çocuklar dumana maruz bırakılmamalıdır.

KURU VE ATOPİK CİLT İÇİN NELER YAPABİLİRİM?
En önemli nokta, cildi her zaman nemli tutmaktır. Nemlendirici ve yumuşatıcı kullanmak önemlidir; yumuşatıcılar, cildi yeniden nemlendirir ve daha fazla kurumasının önlenmesine yardımcı olur. Nemlendiriciler ve yumuşatıcılar atopik cildin günlük bakımında da çok önemlidirler. Bu nedenle, özellikle çocuğunuz 1 yaşından küçük ise, sabun, köpük banyosu, duş jelleri ve şampuan yerine nemlendirici ve yumuşatıcıların kullanılması gerekir. Çocuğunuzun bulunduğu ortamların nemli olmasına, havayı kurutan ısıtıcı ve sobaların uzun süre kullanılmamasına dikkat etmeliyiz. Onların yanında sigara kesinlikle içmemeli, dumana maruz bırakmamalıyız.

Aramalar: çocuğumun cildi kuru ne yapabilirim, cilt kuruluğu için ne tür önlemler alabiliriz, cilt kuruluğu nedir, atopik cilt nedir, cildi nasıl nemli tutabiliriz