13 Kasım 2014 Perşembe

ALS Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

ALS Hastalığı Nedir?

Son zamanlar­da her yerde adını duymaya başladığımız ALS hastalığı­nın sebep­leri hakkın­da fazla bilgi sahibi olmayanlar için ALS hastalığını en  detaylı şekil­de sizlere aktarmaya gayret göstereceğiz­. ALS'nin açılımı Amyotrofik Lateral Skleroz kelimeleridir­­. Sinir sistemimizde omurilik ve beyin sapı olarak isimlendiri­len  alan­da sinir hücreleri­nin kaybın­dan meydana gelen  bir hastalık tipidir­­. Aynı zaman­da nöron hastalığı olarakta anılır­­. Bu hücrelerin kaybı zaman içerisinde hastada kas erime­si ve kemik erime­si gibi durumları ortaya çıkarmaktadır­­. Hastalar­da geç ya da erken  hareketler meydana gele­bilir­­.

Kasların zayıflama­sı; el, ayak, bacak ve yutkunma bölgesinde başlayıp zaman içerisinde başka bölgelere de yayılır­­. Bu alan insan­da yer alan “bulber” alanında bulunan kaslara da zarar vereceği için  konuşma ve yutkunma güçlükleri­ni ortaya çıkarır­­. Bekleyen  günler­de hasta solunum hususun­da da şikayetler çekecektir­­. Bu hastalık kadınlara nazaran erkekler­de 40 ila 50 yaşların­da görülme ihtimali oldukça yüksektir­­. Hastalığa yakalanan insanların hekimleri genelde 3 – 5 sene kadar yaşayacaklarını söylenmelerine rağmen  daha uzun süre yaşayanlar­da olur­. Bazı zamanlar doktorların ölür dediği hastalarda iyileşme görülmüştür­­.

ALS HASTALIĞINA YAKALANAN ÜNLÜLER?
İngiliz aktör David Niven
Ünlü beyzbol oyuncusu Lou Gehrig
İngiliz fizikçi Stephen  Hawking
Çinli lider Mao Zedong
Leeds United ve İngiltere Futbol Federasyonları menajerleri olan Don Revie ve Dieter Dengler
Metal müzik gitaristi Jason Becker
Amerikanın tanınmış caz müzik basçısı Charles Mingus
Matematikçi Fokko du Cloux
Fenerbahçe ve Galatasaray takımlarında oynamış Türk futbolcu Sedat Balkanlı
Amerikan politikacı Jacob Javits

Dünya çapın­da birçok ırkı etkilemiş olan en  tehlikeli hastalıklar arasın­da yer alır­­. Genç ve yaşlılar­da görünme ihtimali yüksek bir rahatsızlıktır­­.

ALS Belirtileri Nelerdir?
Kaslar­da seyirme, titreme ve kas zayıflığı neticesin­de kolların bacakların etkilenme­si olarak gösterile­bilir­­. Hastaların % 75’inde ilk belirtiler, kol ve bacak kasların­da görülmüştür­. Bacaklar­da bazı zamanlar yalnızca tek bir bölümde hissedilen  bu hastalık koşma ve hızlı hareketten sonra meydana gele­bilir­­. Hastalık ilk sırada kasları etkilerken  zaman içerisinde yayılarak bütün vücudu etkilemektedir­­.

Bir hastaya ALS tanısı konması için, hastalar­da üst ve alt sinir hücresi hasarları­nın başka durumlar­dan kaynaklanmadığına emin olmak gerekir­­.