12 Kasım 2014 Çarşamba

Hamilelikte Bel Ağrılarından Nasıl Kurtuluruz?

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikte Bel Ağrılarından Nasıl Kurtuluruz?

Gebelikte maruz kalınan ağrılar sizi mutsuz etmek amacı ile olmaz­. Bunlar bedeninizin doğuma hazırlanması­nın yan tesirleridir­­. Bel ve sırt ağrıları da böyledir­­. Genel­de hareketsiz olan kasık bölgesindeki eklemler, doğumda bebeğin geçişi­ni basitleştirmek amacı ­ile gebelik boyunca, gevşemeye başlamaktadır­­.  Karnını­zın iyice büyümesiyle beraber vücudunuzun, kas-iskelet sistemi­nin dengesi bozulur­. Başınızı ve omuzlarınızı geriye atıp dengelemeye çalışırsınız­. Gebe olduğunuzu fark etmeyen  kimse kalmasın diye göbeğinizi ileri doğru çıkarmanız sorunu daha da karışık hale getirir. Sonuç, belinizdeki yay şekli­nin daha da belir­gin duruma gelmesi, sırt kasları­nın gerilişi ve ağrıdır­­.

Ağrılarla uğraşmaktansa onları azalta­bilirsiniz­. Her zaman olduğu gibi en  doğru yaklaşım baştan ted­bir almaktır. Hamileliği güçlü karın kaslarıyla, düzgün bir vücut duruşuyla ve vücut mekanizmalarını bilerek karşılamaktır­­. Hamileliğin sebep olduğu sırt ağrılarını asgari­ye indirecek olan vücut mekanikleri­ni öğrenmek amacı ile henüz çok geç olmaz­.

Kilo artışınızı tavsiye edilen  sınırlar içinde tutmaya çabalayın­. Fazla kilolar, sırtınıza yalnızca ezici bir yük yükler­.

Fazla yüksek topuklu ya da çok düz ayakkabılar giymeyiniz­. Bazı hekimler ideal bir vücut dengesi için 5 cm­.'lik topuk önermektedirler­. Gebelikteki bacak ve sırt problemlerini azaltmak amacıyla üretilmiş ayakkabı ve ayakkabı aparatları bulunmaktadır­. Bunları doktorunuza ya da ayakkabı mağazanızdaki satıcıya sorunuz­.

Ağır yük (paket, çanta, çocuk, çamaşır, kitap vb­.) kaldırmanın en uygun yöntemi­ni öğrenin­. Aniden  kaldırmayın­. Ayaklarınızla omuzlarınız arasın­da bulunan uzaklık olabildiği kadar büyük olacak şekil­de duru­nuz­. Dizleri bükün, sırtınızı bükmeyin ağırlığı belinizle değil bacak ve kollarınızla kaldırın­. Eğer sırt­ta ağrı si­zin için sorunsa, taşıdığınız yük miktarını azaltın­. Eğer alışverişten  dönerken  ağır bir paketi taşımak zorun­da kalırsanız kucağınızda ağır bir yük taşımak yerine bu paketleri iki torbaya bölün ve her iki elinizde birer torba taşıyın­.

Çok uzun süre ayakta durmamaya çabalayın­. Eğer çok uzun süre ayakta durmak zorundaysanız, bir ayağınızı sırtın alt bölgesi­nin gerilmesi­ni önlemek için, ufak bir taburenin üzerine koyarak dizinizi bükünüz­. Yemek pişirirken  ya da bulaşık yıkarken  olduğu gibi, sert yüzeye sahip bir zeminde ayakta dururken, ayağını­zın altına küçük bir tabure koyun­. Sırt ağrısını önleyecek pozisyon alınız­.

Nazikçe oturun­. Oturmak, omurgaya başka bir faaliyetten  çok daha fazla basınç uygulanmasına neden  olur, öyleyse doğru yapmak amacıyla özen  göstermeye değer­. Mümkünse, içerisi­ne çökmeyen  sert bir döşeme­si olan, düzgün arkalığı ve kollarıyla (kollarını kalkmanıza yardımcı olma­sı için kullanın) yeterince destek veren bir sandalyeye oturmanızdır­­.  Arkalıksız bir tabureye veya banka hiç oturmayın­. Hiçbir zaman kesinlikle bacak bacak üzerine atmayınız­. Bacak bacak üzerine atarsanız sadece dolaşım sorununuz artmakla kalmaz, kalçanı­zın sırt ağrılarınızı artıracak şekil­de ileri doğru itilmesine de neden olur. Yapabiliyorsanız bacaklarınız birazcık yüksekte olacak şekil­de oturunuz­. Araba kullandığınız sırada koltuğunuzu öne çekin ki dizinizi bükebilesiniz­.

Fazla uzun süre oturmak da en az yanlış oturmak kadar sakıncalı bir harekettir­­.  Arada yürüme ya da gerinme molası vermeden bir saatten  fazla oturmamaya çalışın, hat­ta bunu yarım saatle kısıtlamanız daha iyi olmakta­dır­­.

Uyurken sert bir yatakta uyuyun, yumuşak bir yatağınız varsa, altına tahta koyun­. Rahat bir yatış biçimi uyandığınızda hissedecek olduğunuz ağrıyı azaltmaktadır­­.  Sabahleyin yataktan bir kereden zıplayarak kalkmak yerine, evvela bacaklarınızı yatağın kenarın­dan sarkıtarak oturun­. Sonra kalkın­.

Doktorunuza gebelik korsesi­nin size yardımı olup olamayacağını sorun­.

Mutfakta tabaklarınızı rafa yerleştirmeye ya da odanızdaki bir tabloyu duvara asmaya çalışırken  sırtını­zın gerilmesine müsaade etme­yin­. Başını­zın üstündeki bir yere ulaşmaya çalışmak sırt kaslarınızı gerer­.

Kas ağrılarınızı hafifletmek amacı ile ısıtma pedi (havluyla sarılmış şekilde) kullanın ya da ılık duş alın­.

Gevşemesi­ni öğrenin­. Pek çok sırt sorunu stresle artmakta­dır­­.  Eğer si­zin için de böyleyse, ağrı atakları esnasın­da gevşeme alıştırmaları yapın­.

Karın kaslarınızı güçlendirecek basit egzersizler yapın­.