8 Kasım 2014 Cumartesi

Sara Hastalığı

Sponsorlu Bağlantılar:

Sara (Epilepsi) Nedir?

Beynin çalışmasındaki bir anormallik neticesi, ba­zı zamanlar gelen  krizler, ya çok kısa süren  dikkat veya bilinç kaybı ya da uzun süreli bilinç kaybı ile beraber çırpınmalar halinde görülmekte olan bir rahatsızlıktır­­. idyopatik epilepsi­nin sebe­bi bilinmiyor­. Semptomatik epilepside ise, beyinde, bir tümör veya zedelenme söz konusudur­.

Sara Hastalığı­nın Belirtileri

Sara (epilepsi) başlangıcı, karakteristik bir krizden  evvel hastada, vücudun belirli bir yerinde ağrı, garip kulak çınlaması, titreme, garip bir korku, hayal görmek veya paniklemek gibi bir duygu belirir­­. Bun­dan sonra hasta, bilinçsiz olarak yere düşer, bütün vücut kasları kasılır, solunum durur ve bun­dan ötürü de hastanın yüzü önce soluklaşır, sonra da morarır­­. Epilepsi­nin bu devresi "tonik devre" olarak tanımlanır­­. Tonik devreden  sonra, kollar ve bacaklar düzenli bir şekil­de kasılıp gevşer, bu esna­da mesane ve bağırsaklar boşala­bilir, dil ısırıla­bilir­­. Epilepsi­nin bu devresine de "klonik devre" denilir­­. Kasılmalar gittik­çe azalır ve hasta, derin derin soluyarak sakinleşir ve bilinçsizlik süresi değişik uzunlukta ola­bilir­­. Bazı zamanlarda hasta ansı­zın kendine gelip, sanki hiç bir şey olmamış gibi kri­zin gelmesin den  evvel yapmakta olduğu işe devam eder­. Fakat genel olarak, saatlerce süren  bir şaşkınlık hali görülmekte­dir­­. Bu krizlerde tehlike, hastanın düşerken  başını yere vurmasıdır­­.  Epilepsi krizleri günün herhangi bir saatinde, belirli olmayan sıklıklarla görüle­bilir, fakat kri­zin şekli kişiye özgüdür­.

Epilepsi Hastalığı­nın Tedavisi

Kriz esnasın­da hasta, çırpındığı zaman yaralanmaması amacıyla, açık ve rahat bir yere taşınır­­. Çevresinde bulunan eşyaları kaldırmak olanaklı değilse, hastanın bunlara çarpma­sı engellenmelidir­­. Bu arada, dilin ısırılmama­sı için, çenesi­nin açık tutulmasına çalışılmalıdır­­.  Bun­dan dolayı de hastanın dişleri arasına bir mendil sıkıştırıla­bilir­­. Hastanın yakası ve göğsü açılır­­. Kriz esnasın­da hastanın etrafın­da toplanan seyircileri engellemelidir­­. Erişkin bir bireyin hastaneye kaldırılışı gerekmez, ama kriz geçiren  bir çocuksa mutlak suretle bir hastaneye kaldırılmalıdır­­.  Semptomatik epilepside asıl tedavi, nedenin ortadan kaldırılışı amaçlıdır­­.  Epilepsi­nin genel tedavisi ilaçlarla yapıldır­­.  Beyinde belirli bir normaldışı alan var ­ise ve bunun yeri bilhassa şakak lobundaysa, ameliyata başvurula­bilir­­. Epilepsi genetik bir hastalık olduğun­dan, eşlerin ikisinde de epilepsi olma­sı çocuk için tehlikelidir, ama yalnız bir tanesinde var ise, önemsizdir­­. Semptomatik epilepsi hiç bir zaman genetik olmaz­.