Sara (Epilepsi) Nedir?
Beynin çalışmasındaki bir anormallik neticesi, bazı zamanlar gelen krizler, ya çok kısa süren dikkat veya bilinç kaybı ya da uzun süreli bilinç kaybı ile beraber çırpınmalar halinde görülmekte olan bir rahatsızlıktır. idyopatik epilepsinin sebebi bilinmiyor. Semptomatik epilepside ise, beyinde, bir tümör veya zedelenme söz konusudur.
Sara Hastalığının Belirtileri
Sara (epilepsi) başlangıcı, karakteristik bir krizden evvel hastada, vücudun belirli bir yerinde ağrı, garip kulak çınlaması, titreme, garip bir korku, hayal görmek veya paniklemek gibi bir duygu belirir. Bundan sonra hasta, bilinçsiz olarak yere düşer, bütün vücut kasları kasılır, solunum durur ve bundan ötürü de hastanın yüzü önce soluklaşır, sonra da morarır. Epilepsinin bu devresi "tonik devre" olarak tanımlanır. Tonik devreden sonra, kollar ve bacaklar düzenli bir şekilde kasılıp gevşer, bu esnada mesane ve bağırsaklar boşalabilir, dil ısırılabilir. Epilepsinin bu devresine de "klonik devre" denilir. Kasılmalar gittikçe azalır ve hasta, derin derin soluyarak sakinleşir ve bilinçsizlik süresi değişik uzunlukta olabilir. Bazı zamanlarda hasta ansızın kendine gelip, sanki hiç bir şey olmamış gibi krizin gelmesin den evvel yapmakta olduğu işe devam eder. Fakat genel olarak, saatlerce süren bir şaşkınlık hali görülmektedir. Bu krizlerde tehlike, hastanın düşerken başını yere vurmasıdır. Epilepsi krizleri günün herhangi bir saatinde, belirli olmayan sıklıklarla görülebilir, fakat krizin şekli kişiye özgüdür.
Epilepsi Hastalığının Tedavisi
Kriz esnasında hasta, çırpındığı zaman yaralanmaması amacıyla, açık ve rahat bir yere taşınır. Çevresinde bulunan eşyaları kaldırmak olanaklı değilse, hastanın bunlara çarpması engellenmelidir. Bu arada, dilin ısırılmaması için, çenesinin açık tutulmasına çalışılmalıdır. Bundan dolayı de hastanın dişleri arasına bir mendil sıkıştırılabilir. Hastanın yakası ve göğsü açılır. Kriz esnasında hastanın etrafında toplanan seyircileri engellemelidir. Erişkin bir bireyin hastaneye kaldırılışı gerekmez, ama kriz geçiren bir çocuksa mutlak suretle bir hastaneye kaldırılmalıdır. Semptomatik epilepside asıl tedavi, nedenin ortadan kaldırılışı amaçlıdır. Epilepsinin genel tedavisi ilaçlarla yapıldır. Beyinde belirli bir normaldışı alan var ise ve bunun yeri bilhassa şakak lobundaysa, ameliyata başvurulabilir. Epilepsi genetik bir hastalık olduğundan, eşlerin ikisinde de epilepsi olması çocuk için tehlikelidir, ama yalnız bir tanesinde var ise, önemsizdir. Semptomatik epilepsi hiç bir zaman genetik olmaz.