Harnupun Faydaları
Harnup hepimizin bildiği keçiboynuzu yemişidir.
Uzmanlar keçiboynuzunun sağlık yönünden epey yararlı olduğunu belirterek çikolata yerine keçiboynuzu tüketmemizi tavsiye ediyorlar.
Çikolata yemek yerine keçiboynuzu yiyin
Keçiboynuzu lifi 24 polifenolik bileşik içermektedir. Bunlardan yüzde 26’sı flavonoidlerdir. Flavonoidler çok kuvvetli antioksidan özellik gösteren bitkisel kaynaklı bileşiklerdir. Keçiboynuzu aynı zamanda belli miktarda antioksidan bileşikler olan kuersetin ve mirisetin ihtiva eder. 1 tane orta/büyük boy keçiboynuzu yaklaşık 31 kaloridir.
Keçiboynuzu bir kimyasal olan tanenlerden gallik asit içerir, analjezik, anti bakteriyel, anti alerjik, anti viral, antioksidan ve antiseptik özelliğe sahiptir. Gallik asit çocuklarda çocuk felcini önlemede ve çok felcinin tedavisinde etkisi bulunur. Keçiboynuzu sindirimi düzenler ve kandaki kolesterol düzeyini düşürür. Hem çocuk hem de yetişkinlerde 15 ila 20 grama kadar keçiboynuzu ishal tedavisinde kullanılır. Yapılmış bir araştırmaya göre kolesterol yüksekliği seviyelerine sahip bireylere çözünmez keçiboynuzu lifi verildiğinde total kolesterolleri %18 ve LDL kolesterolleri %23 oranında düştüğü görülmüştür. Keçiboynuzu kafein içermediği için yüksek tansiyonu olan bireyler tarafı ile de kullanılabilir.
Keçiboynuzunun düzenli kullanılışı akciğer kanserini önlemede destektir. E vitamini muhteviyatı ile öksürük, grip, anemi ve osteoklazi tedavisilerinde destek olmaktadır. Fosfor ve kalsiyum zenginliği nedeniyle osteoporoza (kemik erimesi) karşı mücadele eder.
Keçiboynuzu, çikolataya karşı süt bulundurmayan bir alternatif olarak, laktoz intoleransı ya da süt alerjisi bulunanlar tarafından kullanılabilir. Çikolataya göre yağ, kalori ve kafeinden fakirdir. Bu manada kilo kaybına da destek olmaktadır. Keçiboynuzu doğal olarak tatlıdır. çikolata gibi eklenmiş şeker ilavesi içermez. Keçiboynuzu tohumlarından elde edilen tragasol adlı zamka benzeyen madde, fırın mamülleri, dondurma, jöleler, reçeller, peynir, salata sosları, konserve etler, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri, hardal ve başka gıda ürünlerinde bir stabilizatör veya koyulaştırıcı madde olarak kullanılır. Keçiboynuzu tozu kakao tozu ya da çikolata yerine kek, kurabiye veya şekerlemelerde kullanılabilir. Sıcak içecekler kahve yerine keçiboynuzu tozu kullanılarak yapılabilir. Kurabiye ya da kek yapmak amacıyla damla çikolatalar yerine keçiboynuzu parçaları kullanılabilir.
Keçiboynuzunun 10 müthiş faydası
Güney Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetişen keçiboynuzu kimileri tarafı ile sevilerek yense de birçok kişi tarafından da pek sevilmemektedir. Oysa bu bitki içermiş olduğu protein ve minerallerle yüzyıllardan bu yana sağlık saçıyor.
İşte keçiboynuzunun saymakla bitmeyen faydalarından birkaçı…
Keçiboynuzu antiallerjik ve antibakteriyel olan galik asit içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendiriyor, alerjinin sebep olduğu solunum darlığı problemine karşı tesirli bir ilaç görevi görüyor. Alerjik solunum darlığı sorunu bulunanlar için keçiboynuzu pekmezi oldukça fayda sağlıyor. Sabah-akşam 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu (harnup) pekmezi yiyebilirsiniz.
Afrodizyaktır. Sertleşme sorunu yaşayan ve iktidarsızlık sorunu yaşayan erkeklerin bu sorunlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Bu cinsel sorunlaraa sahip erkeklerin keçiboynuzu kürü yapması tavsiye ediliyor. Aynı zamanda keçiboynuzu sperm sayısını arttırıp evlat sahibi olamama riskini azaltmaktadır.
İçerdiği yüksek ham selülozün da yardımıyla bağırsak hastalıklarıyla savaşır. Bağırsak kurdu, tenya gibi bağırsak parazitlerinin yok edilmesini sağlıyor. Çocuklarda ve yetişkinlerde ishale karşı kullanılabilir.
Balgam söktürücü özelliğiyle sigara içenler için epey fayda sağlıyor. Göğsü yumuşatır ve bronşları açar.
Fosfor ve kalsiyum yönünden zengin olması bakımından kemik erimesine karşı tesirli bir koruma sağlar.
İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde diş ve diş eti hastalıklarıyla savaşır.
Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atıp şişikliği gidermektedir.
Kanı zehirli maddelerden temizliyor ve kansızlığı gideriyor.
Belleğimizi güçlendirir ve konsantrasyonumuzu arttırır.
Düzenli şekilde tüketilen keçiboynuzu, başta akciğer kanseri olmak üzere diğer kanser türlerine karşı da yakalanma riskini azaltmaktadır.