1 Kasım 2014 Cumartesi

Rokanın Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

ROKA

Yeşillik de dediğimiz yeşil yapraklı sebzeler birçoğu kişi tarafı ile oldukça sevilerek tüketilmektedir­­. Yeşil yapraklı sebzelerin sağlık yönün­den  da birçok faydası bulunur­. Bilhassa yaşlı insanlar ve hasta insanlar sağlıkları için daha çok sebze ağırlıklı beslenirler­. Kış mevsiminde yetiştirilen  roka, maydanoz, tere otu, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler genel olarak salatalar için doğranarak afiyetle tüketilir­­. Bu sebzelere zeytinyağı ve limon suyu da ilave edilince salatalar daha lezzetli ve daha şifalı olmakta­dır­­.

Rokanın Faydaları Nelerdir?
Yeşil yapraklı kış sebzeleri içerisinde mü­him bir yeri olan roka birçok kişi tarafı ile sevilerek tüketilir­­. Sevilerek tüketilen  bu yeşil yapraklı sebzenin sağlık yönün­den  da birçok faydası bulunur­. Bilhassa Akdeniz ve Ege bölgelerinde çokça tüketilir­­. İşte roka faydaların­dan bazısı şöyledir:

Roka, A ve C vitaminleri­ni ihtiva eder­.
İçeriğinde potasyum, demir ve kükürt gibi mineral maddeler de bulunmaktadır­­.
Zayıfla­mak isteyenlerin de diyet listesin­den  ayırmadıkları bir sebze tipidir­­. Kalorisi oldukça azdır­­.  100 gramın­da 25 kalori bulunur­. Kilo kaybetmek isteyen  kişiler rokayı bolca tüketebilir­­.
Cinsel gücü arttırarak cinsel yaşa­mın düzenlenmesine destek olmakta­dır­­.
İyi bir idrar söktürücüdür­.
Sindirim sistemi­ni rahatlatarak hazımsızlığı ve şişikliği önler­.
Astıma karşı da fayda sağlama­sı roka faydaları arasın­da olur­.
Bağırsak iltihaplarını önlemeye destek olmakta­dır­­.  Bağırsaklar için faydalıdır­­.
Kas kasılmalarını engeller­.
Kan damarlarına fayda sağlar­.
Omega 3 yönün­den  zengin bir sebzedir­­.
Birçok kanser türünün engellenmesine destek olmakta­dır­­.  Kanserli tümörlerin büyümesi­ni engeller­. Bilhassa prostat, göğüs, kolon ve yumurtalık kanserlerine karşı koruma sağlar­.
Vücudun toksin maddelerden  arınmasına destek olmakta­dır­­.
Kolesterolün dengelenmesine büyük katkı sağlar­. Kolesterol rahatsızlığı yaşayanlar rahatlıkla tüketebilir­­.
Anemi yani kansızlığa karşı da oldukça faydalı bir bitki tipidir­­.
Mideyi rahatlatır, mide için faydalıdır­­.
Karaciğer için büyük bir sağlık kaynağıdır­­.
Antibakteriyel ve antiviral özelliklere maliktir­­.
Tırnaklar ve saç için de fayda sağlar­. Tenin güzelleşmesine destek olmakta­dır­­.
İyi bir kalsiyum ve demir kaynağıdır­­.
İskorbüt hastalığına karşı koruma sağlar­.
Kemiklerin güçlenmesine destek olmakta­dır­­.  Kemik ve eklem ağrıları­nın giderilmesine imkan vermekte­dir­­.
Beyin işlev­leri­ni geliştirici özelliği bulunur­.
Alzheimer hastalığı­nın tedavisine katkı sağlar­.
Dalak için faydalı bir bitki tipidir­­.
Rokanın Faydaları Roka Nasıl Tüketilmelidir?

Bu oldukça şifalı sebzeyi pişirerek tüketmek yerine salata çeşitlerinde çiğ olarak tüketmek gerekir­­. Roka pişirildiğinde içerisindeki birçok vitamin ve minerali kaybetmekte­dir­­. Bun­dan ötürü yüksek ısıda uzun süre pişirmek yerine en  fazla 5 dakika suda haşlayarak ya da hiç bir işlem uygulamadan çiğ salata çeşitlerinde tüketmenizi öneririz­. Ayrıca hazırlanan sandviçlerin içerisi­ne de bu şifalı sebzeyi koyarak tüketebilirsiniz­. Ceviz ve peynir ikilisi ile de salata biçimin­de tüketilişi genel­de tercih edi­lir­­. Yoğurtla sos hazırlayıp tüketilişi de oldukça lezzetlidir­­.