29 Kasım 2014 Cumartesi

Şişmanlık Hastalık Mıdır?

Sponsorlu Bağlantılar:

Şişmanlık Hastalık Mıdır?

Bu problemin cevabı basit bir dille evet­. Eskiden  zengin toplulukların sorunu olan şişmanlık artık geli­şen  toplumların­da sorun olarak önümü­ze çıkar­. Ülkemiz­de de gerek çocukluk gerekse yetişkin süreci boyunca şişmanlık artık toplum sağlığını tehdit etmekte olan ve mutlak suretle ted­bir alınma­sı lazım olan bir rahatsızlıktır­­. Kullanılan ilaçlar, işgücü kaybı ve tedavi gider­leri­ni de düşünecek olursanız hem kişisel hem de ülke ekonomisi için büyük bir olumsuz etkendir­­.

Yalnızca fiziksel değil, psikolojik olarak da bireyleri menfi şekil­de etkilediği ve de tür 2 diyabet,kalp rahatsızlıkları,hipertansiyon,kan lipit tablosu bozukluklarına yol açtığı için toplum sağlığını tehdit etmekte olan mü­him bir hastalık olarak tanımlaya­biliriz­.

Şişmanları zayıflatarak hangi sağlık risklerin­den  uzaklaşıla­bilir?

Genel­de erişkinler­de görülmekte olan fakat son zamanlar­da çocuklar­da da artış eğilimi gösteren  Tip 2 diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp rahatsızlıkları ve de bunlar­dan kaynaklı bir şekil­de felç veya böbrek bozukluklarına rastlanıla­bilir­­. Obezlik+insülin direnci veya diyabet+yüksek kolesterol+yüksek tansiyona Metabolik sendrom veya sendrom X demek­teyiz­. Zayıfla­mak suretiyle bütün bu sağlık risklerin­den  uzaklaşa­bilirler­.