Yumurta Kolesterolü Yükseltir Mi?
Yumurtayla ilgili uzun yıllardır süregelen çok sayıda yanlıştan şu yakın zamanda yapılan araştırmalar sayesinde dönülmüştür. Yumurtanın sarısının öyle zannedildiği gibi kandaki kolesterolü aşırı yükseltmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Dahası yükselen kolesterol düzeyinin, yani kandaki kolesteroldeki bir miktar artışın damar sağlığını bozacak ciddi bir tesiri de yoktur. Zira yumurtanın sarısı yendiği zaman kanda miktarı artan kolesterol damarlara pek bir zararı bulunmayan iri (large) kolesterol parçaları ve bunların mühim bir aterojenik etkisi gibi bir durum mevzubahis olmaz. Öyle ki haftada 3 ila 5 gün yumurta yemek iyi kolesterol dediğimiz HDL’yi de bir miktar arttırabiliyor. Başka bir açıdan yumurta kalp sağlığı için faydalı kabul ettiğimiz pek çok madde bakımından da zengin bir yiyecektir. Kısaca, yumurta yemeyi abartmadığımız sürece hiç bir sorun olmuyor. Bilhassa yumurtayı haşlanmış olarak yemeye öncelik vermenizi, yumurtayı uzun süre müddet kaynatarak sarısı ile beyazının birleştiği noktada yeşil bir renk oluşmasına da engel olmanızı tavsiye ederim. Bolca bitkisel yağ kullanılarak kızartılan yumurtanın faydası değil, zararı olabileceğini de unutmayın. Canınız çok çekiyorsa bir çay kaşığı miktarda tereyağı veya 1 ila 2 çay kaşığı kadar zeytinyağı kullanılarak pişirilmiş sahanda yumurta yiyebilirsiniz ama kullanıdığınız yağ miktarını fazlalaştırmayın. Tabi kızarma süresini lütfen abartarak aşırı kızartıp besin değerlerini de öldürüp sağlıksız bir hale getirmeyin.. Yumurtayı bol sucuklu, pastırmalı, sosisli şekilllerde sık sık yemekte yanlıştır. Bilindiği gibi salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etler sağlık açısından zararlıdır. İlle de yumurtayı sahanda yemek istiyorsanız menemen yapıp yiyin.
Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli ve en ucuz protein kaynağı olarak kabul edilir. Bu sebeple hiç bir sağlık sorunu olmayan kişiler günde 1 yumurtayı gönül rahatlığıyla yiyebilir. Kolesterol, şeker ya da tansiyon gibi sağlık sorunu bulunan hastaların haftada en fazla 2 yumurta tüketmesi daha uygundur. Yumurtayı haşlama olarak yiyebilecek olduğunuz gibi menemen, omlet, çılbır biçiminde, sadece 1 tatlı kaşığı yağ kullanıp pişirerek tüketebilirsiniz.