9 Kasım 2014 Pazar

Gripten Korunma Yolları

Sponsorlu Bağlantılar:

Gripten Korunma Yolları

Havanın ne yapacağını bilmediği, mevsim geçişlerinin ortasında olunan zamanlarda en fazla dikkat etmemiz gerektiği hastalıklardan bir tanesi de griptir. Hava bir açar, bir kapanır. Öncesinde güneşin altında terler, sonra rüzgarı yer üşütürüz. Durum böyle olunca dışarıya ne giyerek çıkacağımızı da şaşırıp kalıyoruz. En iyisi mi biz işi şansa bırakmayalım ve gribe karşı alabileceğimiz önlemlerimizi alalım. Kendimizi, kış mı yoksa yaz mı olduğunu bilemeyen havalardan korumamız gerekir.

İlk olarak şunu belirtmeliyim ki, gripten  korunmak öyle bir-iki günlük bir şey değildir­. Mikrop bedeninize yerleşiyor ve zayıf zamanı­nızı kolluyor­. O yüzden bağışıklık sisteminizi kış yaz demeden  doğru beslenip dinç tutmanız gere­kir­­.

Size sıkıca giyinin demeye gerek yok çünkü nasıl olsa anneniz, eşiniz bunları söyler. Bu yazının esas amacı, ne tür yiyecekleri, bitkileri, çayları tüketerek gripten  korunabiliriz ve yakalandığımız zaman gribi nasıl hafif bir şekilde atlatabiliriz?

* Elma sirkesi ve bal: Sabah kalkınca ilk iş olarak içilen  elma sirkesi­nin yağ yakma­yı artırdığı ilk ortaya çıktığı za­man diyet dünyasında baya ses getirmişti. Bunu bilmeyen yoktur. İçine koyacak olduğunuz bir kaşık bal, hem vücut direncinizi yüksek tutacak hem de zihninizi dinlendirecektir. Bununla birlik­te bu karışımı öksürük kesici olarak da kullana­bilirsiniz.

* Ayaklara sıcak su banyosu: Büyüklerimiz "ayağını sıcak, başını serin tut" demişler­. Bu söz çok doğrudur. Ayaklardaki ısı bütün bedeninize yayılır ve kolayca üşümezsiniz­. Sıcak suyun içerisi­ne birkaç damla da okaliptus yağını damlata­bilirsiniz­. Sıcak su banyosun­dan sonra, bir müddet yorganın altın­da ter atmak da mikroorganizmaların vücudumuzdan uzaklaştırılma­sı amacıyla yapılan iyi bir yöntemdir­. Fakat, sakın terini­zin üzerinizde soğumasına müsaade etmeyin. İyileşmeye çalışırken daha daha kötü duruma gelebilirsiniz.

* C vitamini: Yapılan araştırmalar göstermektedir ki gribe yakalandıktan sonra almış olduğumuz C vitamini­nin gribe bir yararı yoktur­. Fakat önce­leri korunma amacıyla kullanıldığı zaman faydaları say say bit­mez­. O yüzden günlük en  az 1 tane portakal ya da mandalina gibi turunçgillerden tüketmeye gayret edin­. Mevsimi değil ise yine C vitamini bakımından yeteri kadar zengin olan yeşil biber, maydanoz ve domatesi mutfağınızdan eksik etmeyiniz­.

* Meyve tüketimi: Meyveleri birbirin­den  ayırmak oldukça zordur. Hepsi­nin ayrı yararı ayrı bir hikmeti vardır­. Zararı olan bir meyve görülmemiştir­­. Hangi meyveyi tüketirseniz tüketin, yiyebiliyorsanız mutlak suretle kabuğuyla birlikte meyvenin kendisi­ni yiyiniz­. Kabuğunu soymadan yiyebiliyorsanız kesinlikle soymayın. İyice yıkayın yeter. Suyunu da sıkıp içmeyin­. Hem besin değerleri­ni büyük ölçüde kaybeder, hem de asıl vitami­nin gizli olduğu kabuktan faydalanamazsınız­. Bununla birlik­te meyvenin kendisi­ni tüketmek daha çok tokluk duygusu vermekte­dir­­.

* Uyku: Kış aylarında, soğuk havalar­da vücudunuzun uyku ihtiya­cı artmakta­dır­­.  Günde en az 8 saat uyumaya özen  gösteriniz­.

* Bitki çayları: Hangi bitki­nin çayını içerseniz için, katiyyen  bitkiyi suyun içinde kaynatmayın, demleyin­. Önce suyu kaynatın, ardın­dan bitkileri içine katın. İçinde 1 ila 2 dakika beklettikten  sonra suyunu süzün ve için­. Tatlandırmak istiyor iseniz dr rafine şeker kullanmak yerine bal kullanı­nız­.

Hazır poşet çaylar kullanım kolaylığı yönün­den  cazip gözükmektedir lakin olanaklı mertebe bitkileri aktarlar­dan taze taze edinmeye çalışın. Bu şekilde hem daha hesaplı olur, hem de poşetten  alacak olduğunuz verimin fazlasını alırsınız.

Gripten koruyan bitki çayları için aşağıdaki konulara göz atmanızda yarar vardır.