Kanola Yağı Sağlıklı Mıdır?
KANOLA YAĞI: Böcekler ve hayvanlar tabiatta bunu yemiyorlar. Siz de kanola yağıyla pişirilmiş yemekleri yememelisiniz. Çünkü tabiatta kanola diye bir bitki bile bulunmaz. Kanola yağı asıl olarak kolza tohumu yağının değiştirilmiş bir tipidir. Asya ve Hint kültürü yüzyıllar boyunca kolza tohumu yağı kullandılar. Fakat bu hiç bir zaman Amerikalılar'ın kullandığı kadar fazla miktarlarda olmamıştır.
Hardal ailesinden olan kolza bitkisi siyanür içeren bileşiklerden meydana gelir. Doğada da vahşi hayvanlar ve hatta böcekler bile bu bitkiden uzak durmaktadırlar.
Kanola yağı olabilmesi için gereken koku giderme ve bununla birlikte beyazlatma işlemleri kolza bitkisi yağının yüksek sıcaklığa maruz kalışıyla olmaktadır. Bu da içerisindeki omega 3’ü çok azaltmaktadır. Omega 3’de bu bitki içerisindeki belki de tek iyi faktördür. Genetiği değiştirilmiş bu besinin tüketilmesi; kas bozuklukları, böbrek, böbrek üstü bezi, kalp ve tiroid bezindeki yağ dejenerasyonuyla ilişkilendirilmiştir. Bunun önüne geçmek için, gıdalardaki etiketleri dikkatle inceleyiniz. Hatta sözde sağlıklı bulunanların etiketlerini bile, çünkü bu asıl olarak her yerde bulunmaktadır. Bugün marketlerde kanola yağı diğer yağlardan daha uygun fiyatlarla satılmaktadır. Market raflarını süsleyen kanola yağları, kolza bitkilerinin olumsuz özelliklerinden arındırılmıştır ve bu kanola yağlarındaki erosik asit oranı %40’lardan %0.1 oranına kadar düşürülmüştür. Bu kadar düşük bir oranın da insan sağlığını olumsuz etkilemediği savunulur. Kanola bitkisi yetiştiren, üretimini yapan kimse kanola yağı zararlıdır demez. Fakat şunu unutmamak gerekir GDO'lu bir bitkinin yağını kullanmaktan bahsediyoruz. Yiyemeyeceğimiz bir bitkinin yağını kullanmaktan bahsediyoruz. Bu yağın ucuz olması sizin için bir tercih olmasın. Kanola yağının yasak olduğu ülkeler vardır. Daha sağlıklı bir yaşam için daha doğal yağlar kullanın.