Zeytinyağının faydaları say say bitmiyor
* Çocuklarda beyin gelişimini ve kemiklerin güçlenmesini çabuklaştırır. Öncelikle E vitamini olmak üzere A, D, K vitaminleri ihtiva eder. Bu vitaminlerin yardımıyla hücrelerin yenilenmesinde, dokuların ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir.
* Cildi besler, saçları korur. İçerdiği linoleik asit yardımıyla anne sütünden kesilmiş bebeklere (4 ila 5 aydan sonra bir kaç damla) yağsız inek sütüne karıştırılıp verilmektedir. Bebekler için doğal yiyecek fonksiyonu görmektedir.
* Zeytinyağının en mühim özelliklerinden biride kalp ve damar hastalıkları üstündeki olumlu yönde etkisidir. Kalp krizi riskini azalttığı gözlenmiştir. Bir çorba kaşığı zeytinyağı 14 gram, 120 kalori ihtiva eder. Akdeniz ülkelerinde yaşayan insanların kalp krizi riskinin başka ülkelerdeki insanlara göre daha az olduğu görülmüştür.
* Zayıflama diyetlerinin içeriğinden zeytinyağını çıkartmak epey sakıncalıdır.
* Gençlik ve ergenlikte vücudun en çok kaliteli gıdaya ihtiyacı olduğu dönemdir ve zeytinyağı burada iyi bir seçenektir.
* Yaşlılarda kalsiyum kaybını önlüyor, kemik erimesine mani olmaktadır.
* Hamilelikte, içinde mevcut olan yağ asitleri hücre ve sinir sisteminin oluşturulmasında çok mühim etkendir.Günde iki çorba kaşığı zeytinyağı tüketilmelidir..
* Sporcular için zeytinyağı çok önemlidir. Zeytinyağın içerisinde mevcut olan oleik asit kaslar tarafı ile en basit yakılan ve en basit hazmedilen yağdır.
* Ağızda çalkalandığı zaman dişlerin beyaz kalmasına yardım eder.
Zeytinyağının Kanseri önlemedeki rolü:
The Archives of Internal Medicine dergisinde yayınlanmış olan bir makaleye göre; yüksek miktarda zeytinyağı tüketen kadınların göğüs kanserine yakalanma riskinin daha az olduğunu göstermiştir. New York'ta Buffalo Üniversitesi araştırmacılarının yürüttüğü ayrı bir çalışmada ise, zeytinyağı gibi bitkisel yağlarda mevcut olan bir madde olan ß* sitosterol'ün prostat kanser hücrelerinin oluşmasını engellemede yardımcı olabildiğini kanıtlamıştır. Bilim adamları, ß-sitosterol'ün hücrelerin bölünmemesi emrini veren hücre içi haberleşme sistemini güçlendirdiği, böylelikle hücre büyüyüşü kontrol dışı duruma gelmeden kanserin önlenebileceği sonucuna varmışlardır. Oxford Üniversitesi'ndeki hekimler tarafı ile yürütülen son incelemede de;
* Zeytinyağının bağırsak kanserine karşı koruyucu özelliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Doktorlar zeytinyağının bağırsak kanserinin başlayacağını engellemek amacı ile midedeki asitle tepkimeye girdiğini keşfetmişlerdir.
* Tansiyon düşürücü: Archives of Internal Medicine dergisinin 27 Mart 2000 tarihli sayısında yayınlanan bir çalışma, zeytinyağının yüksek tansiyona olumlu yönde etkisini bir kez daha vurgulamaktadır. Bununla birlikte zeytin ağacının yaprağı ile tansiyon düşürücü ilaçlar yapılır.
* İç organlara olan faydaları: Zeytinyağı mide asidini azaltarak mideyi gastrit ve ülser gibi hastalıklara karşı korur. Bunun yanı sıra safra salgısını harekete geçirerek, sindirimin en mükemmel duruma gelmesine imkan vermektedir. Safra kesesinin boşalma işlemini düzenler ve safra taşı riskini azaltmaktadır. Bununla birlikte içerisindeki klor sayesinde de böbreğin çalışmasına yardımcı olur ve böylelikle vücudun atıklardan arınmasını kolay hale getirir. Bunların yanı sıra beyin damarlarının sağlığına da olumlu yönde etkisi bulunur.
* Yaşlanmayı önlemesi: Zeytinyağının içermiş olduğu vitaminler, hücre yenileyici özelliklere sahip oldukları için, yaşlılık tedavisinde de kullanılır, cildi besler ve korurlar. Yiyeceklerle birlikte bedenimize "serbest radikal" dediğimiz birtakım maddeleri de almaktayız. Zeytinyağı, başta E vitamini olmak üzere, içermiş olduğu çok sayıdaki antioksidan maddeyle bu zararlı maddelerin bedenimizde neden olduğu tahribatı önler, hücrelerimizi yeniler, doku ve organlarımızın yaşlanmasını geciktirir.
* İşte zeytinyağını dışarıdan sürmekle elde edilen faydalardan bazıları:
* Cilde ve saça inanılamayacak şekilde güzellik katar. Kuru cildi canlandırır, kırışıklıkları azaltmaktadır. Zeytinyağı cildi yumuşatır ve esnek, pürüzsüz bir görünüm vermektedir.
* Zeytinyağı, yorgun ayakları dinlendirip canlandırır. Zeytinyağının mükemmel yumuşatma ve nemlendirme kapasitesi bulunur.
Çatlamış ve cildi kurumuş ayakları tedavide birebirdir.
* Zeytinyağı tıraş edilecek alanı yumuşatmada ve rahatlatmada birebirdir.
* Kurumuş ve çatlamış dudak için merhem olarak kullanılabilir.
* Saçtaki kepeği ve saç dökülmesini engeller. Saça parlaklık verir.
* Tırnaklara güzellik verir ve onlara güç vermektedir.
* Pahalı kremler yerine sadece zeytinyağı kullanılarak doğum çatlakları azaltılabilir.
* Yine doğum sonrası emziren anneler için en iyi göğüs ucu bakımı zeytinyağı ile yapılmaktadır.
kaynak:netten aktarmadır