35-40 Yaşından Sonra Hamile Olmak
Bebek sahibi olmak amacıyla en doğru yaşlar 20 ile 30 arasıdır. Fakat kadınların çalışma hayatı içerisinde daha fazla yer almaya başlaması ile beraber, gebelikler giderek daha ileri yaşlara ertelenmektedir. Günümüzde bir çok kadın ilk doğumunu 30' lu yaşlarda yapar.
Anne yaşının ilerlemiş olması, birtakım riskli durumları de beraberinde getirir. Anne adaylarının 35 yaş ve üzeri olması haline 'İleri Anne Yaşı' demekteyiz. Bu tür gebelikler daha yakınen ve özel bir takip gerektirir.
35 yaş üzeri anne adaylarında;
1* Kromozom anomalili (genetik yapısı bozuk olan) bebek doğurma rizikosu artmaktadır. Bu risk en bilinen şekli ile Down Sendromu (Mongol bebek)' nda belirgindir. 30 yaş altında kromozom anomalili bebek doğurma rizikosu 1000 doğumda 2.6 iken, 35 yaş üstünde bu risk 1000 doğumda 5.2 oranına yükselmektedir. Bu belirli risk artışı sebebiyle 35 yaş üstündeki hamileliklerde kalıtsal araştırma yapılışı önerilmektedir.
2* İleri yaştaki anne adaylarında abortus (düşük) yapma rizikosu de artma göstermiştir. Bu yaş grubundaki gebelerde düşük rizikosu 4 kat fazladır . Esasında bu durum, yaşla beraber kromozomal anomali rizikosu artması ile doğrusal ilişiktir. Düşüklerin büyük bir kısmının nedeninin kromozomal anomali olduğu bilinir.
3* İleri anne yaşında, dış gebelik ortaya çıkma riski, genç yaş gebeliklere oranla birazcık daha fazladır.
4* İlerleyen yaşla beraber bebeğin plasentası (eş) ile alakalı problemler de daha sık görülmektedir. (Ablasyo plasenta , Plasenta Previa )
5* Anne yaşının ilerleyişi ile beraber ikiz, üçüz gibi çoğul hamilelik oranı yükselir. Çoğul gebeliklerin izlemi de özellik arz eder.
6* İleri yaşlarda önümüze çıkan hipertansiyon ve diyabet (şeker hastalığı) gibi durumlar, gebelikle beraber görüldüklerinde, bebek ve anne yönünden tehlikeli olabilmektedir. 35 yaş üstünde hamileliklerde hipertansiyon erken yaş gebeliklere göre 2 ila 4 kat daha sık görülür ve yaklaşık olarak görülme oranı %10' dur. Preeklampsi (gebelikte hipertansiyon) gelişmesi yönünden risk taşımakta olan bu durumun, gebelik bitiminden sonra kaybolarak kaybolmadığı da mutlak suretle izlenmelidir. Gestasyonel Diyabet (gebeliğe bağlı şeker hastalığı), ileri yaş hamileliklerde daha sık görülmekte olan bir başka hastalıktır.
7* Erken doğum rizikosu artmaktadır.
8* Damar dolaşımının ilerleyen yaşlarda bozulmasına bağlı olarak, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riski, plasental yetmezlik rizikosu yükselir. Intrauterin (rahim içi) gelişim geriliği yönünden daha yakın takip ve fetal distres (bebeğin hayatını tehtiti edici sorunlar) bulgularının erken süreçte tespiti ehemmiyet arz eder.
9* Doğumdan sonra kanama ve uzamış doğum eylemi nedeniyle sezaryen operasyonu olasılığı artmaktadır.
İlgili aramalar: 35 yaşından sonra gebe kalmak, 40 yaşından sonra hamile olmanın riskleri, ileri yaşta gebe olmak ve sakıncaları, yaşlılıkta hamilelik