Rahim Yetersizliği
Büyüyen rahim ve bebeğin baskısı ile rahim ağzının erken açılışı olan bu problem 100 gebelikten yaklaşık 12'sinde ortaya çıkmaktadır. İkinci üçay düşüklerinin % 20 ila 25 'inden sorumlu olduğu düşünülür. Rahim ağzı yetersizliği sebepleri, rahim ağzının kalıtsal zayıflığı, annenin kendisinin ana karnında iken DES (dietil stilbestrol)'le karşılaşmış olması, daha evvelki doğumlar esnasında rahim ağzının yırtılması, alana cerrahi müdahale veya lazer tedavisi yapılması, travmatik kürtaj ve düşüklerdir. Rahimde birden çok bebek olması da rahim ağzı yetersizliğine sebep olabilir, ama aynı sorun bir sonrasındaki hamilelikte tek bebek de olsa yineleyebilir.
Rahim yetersizliği tanısı genel olarak, belirli rahim veya vajinal kanama olmaksızın, rahim ağzının ilerleyici olarak incelip silinmesi ve açılmasının ardından gerçekleşmiş olan düşükle konulur. İdeal olan hekimin tanıyı düşük gerçekleşmeden koyması ve gebeliği koruyacak tedbirler almasıdır. Son zamanlarda rahim ağzı yetersizliğine ultrason ile tanı koyma girişimleri umut vericidir.
Bir evvelki gebeliğiniz ağzı yetersizliğe sona erdiyse, bunu hemen doktorunuza söyleyin. Yinelenmesini engellemek amacı ile 2. üç ayın başında (12. ve 16. haftalarda) serklaj (rahim ağzına dikiş) uygulanmaktadır. Bu kolay bir işlemdir, ultrason ile gebelik doğrulandıktan sonra uygulanmaktadır. Cerrahi teşebbüsden sonra yatakta dinlenme uygulanmaktadır, ardından hastanın tuvalete gitmesine, 24 saat sonra da normal faaliyetine dönmesine izin verilmektedir. Gebelik süreci boyunca cinsel münasebet yasaklanabilir. Sık sık hekim denetimi gerekebilmektedir. Nadir olarak tam ve devamlı yatakta dinlenme veya "peser" denilen dikiş ve yerine rahmi destekleyen özel olarak tasarlanmış bir düzenek kullanılabilir. Önceden düşük olmasa bile ultrason ya da vajinal muayeneyle de rahim ağzı yetersizliği tanısı konulabilir.
Dikişlerin ne zaman alınacağı veya alınıp alınmayacağı, kısmi olarak hekiminin seçimine, kısmi olarak de dikişin türüne bağlıdır. Siz ikinci veya üçüncü üçayın başlarında şu belirtilere karşı alarmda olun: alt karında basınç, alışılmadık sıklıkta idrar gitmek veya vajinada parça hissi. Bunlardan herhangi birini hissederseniz hemen dokturunuzu arayın veya acil birimine başvurun .
İlgili aramalar: rahim ağzı yetersizliği nedir, rahim ağzında yetersizlik