17 Mayıs 2015 Pazar

Hiperemezis

Sponsorlu Bağlantılar:

HYPEREMEZİS GRAVİDARUM

Hiperemezis Nedir?

Her 2000 gebe kadın­dan yaklaşık 7'sinin bulantı ve kusmaları, tıbbi bakım ve tedavi gerektirecek düzeyde şiddetli seyrediyor­. Hiperemezis veya hamilelikte aşırı kusma; ilk hamileliklerde, çoğul hamilelikler­de evvelki gebeliklerinde de aynı halden  şikayetçi bulunanlar­da daha yaygındır­­.  Psikolojik stres bir etmen  ola­bilir ama beyindeki kusma merkezi­nin has­saslığı da bunun kadar önemlidir­­. Bu da bireyden  bireye değişir­­.

Hiperemezisin Belirtileri

Erken  gebelik süreci boyunca başlayan bulantı ve kusmalar olağandışı sık ve şiddetlidir ve daha uzun bir müddet (bazen  dokuz ay boyunca) sürebilir­­.

Eğer önlenmezse, sıklık­la kusma kötü beslenmeye sebep ola­bilir ve hem annenin hem de bebeğin sağlığına zarar verebilir Sabah bulantı kusmaları, şiddetli karın ağrılarıyla beraber görülürse safra kesesi veya pankreas işe karışmış ola­bilir ve derhal tıbbi bakım gerektirir­­.

Hiperemezis Tedavisi

Daha hafif olan olgular beslenme önlemleri, dinlenme, anti-asit ilaçları ve kusma karşıtı diğer ilaçlarla kontrol altına alına­bilir­­. Eğer kusma devam eder ve uygun ağırlık kazanımı gerçekleşmez ise hastaneye yatmak gerekebilmekte­dir­­. Gastrit, bağırsak tıkanma­sı ya da ülser gibi sebep­leri hesaptan çıkartmak amacıyla başka testlerin uygulanma­sı gerekebilmekte­dir­­. Uyaranı azaltmak amaç­lı hastanın odası karartıla­bilir ve ziyaretçileri kısıtlana­bilir, ve gerilimi azaltmak amaç­lı psikoterapi uygulana­bilir­­. Gerekirse kusma ilacıyla beraber damar­dan beslenme yapıla­bilir­­. Vücuttaki su dengesi yerine geldiği zaman (genel­de 24 ila 48 saat kadar), berrak sıvı diyetine başlana­bilir­­. Kişi bunu içebilirse, yavaşça günde 6 öğüne çıka­bilir­­. Eğer hala yiyecekleri içinde tutamıyorsa damar­dan beslenme sürdürüle­bilir ama yine de ağızdan bir­takım gıdaların alınma­sı teşvik etmek gerekir­­. Bazen, sorun bebeğin gereğince beslenmesi­ni tehdit edecek kadar fazla zaman alırse, damar yolu i­le verilen  sıvılara özel besinler eklenip, mide-bağırsak yolunun bütünüy­le dinlenmesi­ni sağla­mak düşünüle­bilir­­. Buna damar içi yoğun beslenme (intravenöz hiperatimentasyon) denilir­­. Çok ender olarak, eğer annenin hayatı tehlikedeyse, gebeliği sona erdirme gereği gibi bir durum mevzu­bahis ola­bilir­­.