Hamilelikte Alkol
Gebeliğin 2. ayına kadar genel olarak gebe kalındığından habersiz olduğundan, bunu bilmemiz halinde katiyyen yapmayacağımız şeyleri yaparız. Birkaç vesileyle içilen bir iki duble içkinin erken hamilelikte gelişen cenine zarar verdiğine ilişkin hiç bir kanıt bulunmaz. Gerçekte son çalışmalardan birinde, gebeliğin erken sürecinde, hiç içmeyenlere oranla daha fazla konjenital sakatlık veya gelişim geriliği bulunmadığı gösterilmiştir.
Gebelik süreci boyunca fazla içki içmenin ise bebekte bir çok soruna yol açtığı gösterilmiştir. Bebeğin kan dolaşımına giren alkol miktarının anne kanında bulunan kanındaki alkol yoğunluğuna yaklaşık olduğu ve annen aldığı alkolü bebeğinde paylaştığı göz önüne alınırsa bu pek de şaşırtıcı sayılmaz. Alkolü bedenden atmak amacıyla lazım olan süre bebekte annenin iki katı olduğundan, anne hafif çakırkeyifken bebek sarhoştur.
Gebelik boyunca ağır işçilik (5* 6 kadeh şarap, bira veya rakıyı bir günde tüketmek) ciddi doğum komplikasyonlarının yanı sıra bebekle ilgili alkol sendromuna da yol açar. Yaşama boyu süren bir akşamdan kalmalık olarak tanımlanabilecek olan bu durumda bebek normalden daha küçüktür ve genel olarak beyinsel özürlüdür. Baş, yüz, kollar, bacaklar ve santral sinir sisteminde (beyin omurilik) birçok yapı deformitesi (bozukluğu) vardır ve yeni doğan süreci boyunca ölüm olasılığı yüksektir. Bebekte sonrdan da öğrenimsel, davranışsal ve toplumsal uyumla ilgili sorunlar olmaktadır.
İçki içmeyi sürdürmenin rizikosu doza bağlıdır ne kadar çok içerseniz, bebeğinize verecek olduğunuz karar daha çok olmaktadır. Fakat hamilelikte içki tüketilmesi bile (günde 1 ila 2 kadeh, ara sıra 5* 6 kadehin tüketildiği durumlar) düşük riskinin artması, düşük doğum ağırlığı ve doğum esnasında komplikasyonlar(istenmeyen durumlar) gibi türlü ciddi sorunlara sebep olabilir. Bununla birlikte bebekte alkol etkiyi sendromla, türlü gelişimsel ve davranışsal sorunlar ilişkilendirilmiştir. Günde 1 veya 2 kadeh alkol almak; düşük, ölü doğum, büyüme deformitesi (bozukluğu) ve kafa, yüz, kol, bacak, kalp ve santral sinir sistemindeki gelişimsel problemlerin riskini arttırmaktadır. Çocuklar büyüdüğü zaman de öğrenme, davranış, toplumsal uyum ve yargılama bozuklukları gösterir.
Bazı kadınların gebelikleri süresince hafif, örneğin geceleri bir kadeh içmelerine karşın sağlıklı bebekleri olmaktadır. Bunun akıllıca bir davranış olduğunu bir garantisi bulunmaz. Gebelikte güvenilir alkol dozu, eğer var ise bile, bilinmiyor.
Alkol ve gebelik ile ilgili bilinen şeylerin tümü, gebe olduğunuzu fark etme den evvel içtiğiniz içki için kaygılanmayı bırakıp, gebeliğin geri kalan süresince içkiyi kesmenin öngörülü bir davranış olduğunu düşünmektedir. (Doğum günü veya sene dönümünde yemekle alınan yarım bardak şarap haricinde, çünkü besinler alkol emilmesini azaltır).
Bazı kadınlar, bilhassa gebeliğin erken süreci boyunca içkiye karşı tiksinti duymaya başlayanlar için kokteyl almayı veya akşam yemeğinde şarap içmeyi âdet haline getirenler için alkolü bırakmak yoğun bir çaba, belki de yaşam biçimini değiştirmeyi gerektirir. Gevşemek amacı ile içki alıyorsanız müzik, ılık banyo, masaj, alıştırma, okuma gibi başka yöntemleri deneyin. Eğer içki, bırakmak istemediğiniz günlük alışkanlıklarınızın bir parçasıysa alkolsüz bira, üzüm suyu ya da köpüklü elma şarabı alabilirsiniz.
Ağır içiciler gebeliğin ne kadar erken süreci boyunca içkiyi bırakılırsa, bebekleri o kadar az risk altında kalır. İçkiyi bırakmayı veya alkol tedavi programını reddeden veya bu konu ile ilgili uzman hekimden yardım almayan bir ağır içici gebeliğini sonlandırmayı düşünebilir ve hastalığı kontrol altına alınana dek çocuk edinmeyi erteleyebilir.
İlgili aramalar: hamilelikte alkol tüketimi, gebelikte alkol almak