Hamilelikte Kronik Hipertansiyon
Normalde annenin kan basıncı gebeliğin 1. Ve 2. Trimesterinde düşer ve 3. Trimesterin sonlarına doğru normale döner. Lakin %6* 8 gebede kan basıncı 2. ve 3. Trimesterde normaldışı yükseklikler gösterebilir. Gebelikten önce yüksek tansiyon olması ya da en az 24 saat aralıkla yapılmakta olan ölçümlerde kan basıncının 140/90 mmHg üzerinde olması ya da gebeliğin 20. Haftasın dan evvel tansiyon yüksekliğinin tespit edilmesi halinde kronik hipertansiyondan bahsedebiliriz. Eğer tansiyon 160/110 altında ise hafif; yüksek ise ağır hipertansiyon denilir.Başka bir komplikasyon(istenmeyen durum) bulunmadığı müddet hafif tansiyon yüksekliği tek başına ciddi bir tehlike teşkil etmez.Ancak kronik hipertansiyon olan gebelerde en büyük risk preeklamsidir.Ve gebeliğin oluşum zamanındaki tannsiyon yüksekliğine bağlı bir şekilde %50 bir risk taşımaktadır. Eğer gebelik öncesi ya da başında kan basıncında 160/100 üzeri değerler var ise annede nöbet geçirme, beyin kanaması, bebekte ciddi gelişim geriliği ve erken doğum rizikosu yüksektir.Bundan dolayı yüksek tansiyon olan bayanların gebe kalmaması ya da tansiyonu kontrol edilemeyen gebeliklerin erken gebelik süreci boyunca sonlandırılışı tavsiye edilir. Gebe kalmadan yaklaşık 6 ila 12 ay öncesinden tansiyon regulasyonun sağlanması gerekir.Gebelik kronik yüksek tansiyona neden olmaz fakat ilk bulgular hamilelikte tespit edilebilmektedir.
En büyük risk preeklamsi gelişmesidir. Eğer daha evvelki ölçümlere göre büyük tansiyon 30mmHg; küçük tansiyon 15 mmHg artarsa; ellerde, bacaklarda şişlik, idrarda protein atılışı tespit edilir ise preeklamsiden şüphelenilir.
NE YAPMAK GEREKİR?
Yapılacak testler normal gebelik geçiren anneninkinden fazla olacaktır.Bebeğin gelişimini izlemek amacı ile ultrason, kan tetkikleri ve nonstres test yani 20 ila 30 dakika süre ile bebeğin hareketlerine bağlı kalp atımları izlenmesi yapılması gerekir. Günlük tansiyon takip edilişi yapılışı gerekir.
Yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılabilir.Her gün bariz aralıklarla sol yanına 45 dakika uzanarak isthirahat etmesi gelişim geriliği rizikosu olan bebeklerde doğum ağırlığını arttırdığı gösterilmiştir. Bununla birlikte günlük olarak bir tane bebek aspirini alınmasının preeklamsi riskini azalttığı düşünülür.
TEDAVİSİ NEDİR?
Hafif tansiyonu olan hamileliklerde genel olarak diyet ve hafif egzersiz kafi olur.Önceden tansiyon ilacı kullanan hastalarda birtakım ilaçların gebelik ve emzirme sürecinde tehlikeli olması sebebiyle ilaç ve doz değişikliği yapılabilir.
İlgili aramalar: hamilelikte kronik hipertansiyon, gebelik kronik yüksek tansiyon