27 Mayıs 2015 Çarşamba

Hamilelikte Kronik Hipertansiyon

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikte Kronik Hipertansiyon

Normal­de annenin kan basıncı gebeliğin 1­. Ve 2­. Trimesterinde düşer ve 3­. Trimesterin sonlarına doğru normale döner­. Lakin %6* 8 gebede kan basıncı 2­. ve 3­. Trimester­de normaldışı yükseklikler gösterebilir­­. Gebelikten  önce yüksek tansiyon olma­sı ya da en  az 24 saat aralıkla yapılmakta olan ölçümler­de kan basıncı­nın 140/90 mmHg üzerinde olma­sı ya da gebeliğin 20­. Haftasın dan evvel tansiyon yüksekliği­nin tespit edilme­si halinde kronik hipertansiyon­dan bahsedebiliriz­. Eğer tansiyon 160/110 altın­da ise hafif; yüksek ise ağır hipertansiyon denilir­­.Başka bir komplikasyon(istenmeyen  durum) bulunmadığı müddet hafif tansiyon yüksekliği tek başına ciddi bir tehlike teşkil etmez­.Ancak kronik hipertansiyon olan gebeler­de en  büyük risk preeklamsidir­­.Ve gebeliğin oluşum zamanındaki tannsiyon yüksekliğine bağlı bir şekil­de %50 bir risk taşımakta­dır­­.  Eğer gebelik öncesi ya da başın­da kan basıncın­da 160/100 üzeri değerler var ­ise annede nöbet geçirme, beyin kanaması, bebekte ciddi gelişim geriliği ve erken  doğum rizikosu yüksektir­­.Bun­dan dolayı yüksek tansiyon olan bayanların gebe kalmama­sı ya da tansiyonu kontrol edilemeyen  gebeliklerin erken  gebelik süreci boyunca sonlandırılışı tavsiye edi­lir­­. Gebe kalmadan yaklaşık 6 ila 12 ay öncesin­den  tansiyon regulasyonun sağlanması gerekir­­.Gebelik kronik yüksek tansiyona neden  olmaz fakat ilk bulgular hamilelikte tespit edilebilmektedir­­.

En büyük risk preeklamsi gelişmesidir­­. Eğer daha evvelki ölçümlere göre büyük tansiyon 30mmHg; küçük tansiyon 15 mmHg artarsa; ellerde, bacaklar­da şişlik, idrar­da protein atılışı tespit edilir ise preeklamsiden  şüphelenilir­­.

NE YAPMAK GEREKİR?

Yapılacak testler normal gebelik geçiren  anneninkin­den  fazla olacaktır­­.Bebeğin gelişimi­ni izlemek amacı ile ultrason, kan tetkikleri ve nonstres test yani 20 ila 30 dakika süre ile bebeğin hareketlerine bağlı kalp atımları izlenmesi yapılması gerekir­­. Günlük tansiyon takip edilişi yapılışı gerekir­­.

Yürüyüş gibi hafif egzersizler yapıla­bilir­­.Her gün ba­riz aralıklarla sol yanına 45 dakika uzanarak isthirahat etme­si gelişim geriliği rizikosu olan bebekler­de doğum ağırlığını arttırdığı gösterilmiştir­­. Bununla birlik­te günlük olarak bir tane bebek aspiri­ni alınması­nın preeklamsi riski­ni azalttığı düşünülür­.

TEDAVİSİ NEDİR?

Hafif tansiyonu olan hamilelikler­de genel olarak diyet ve hafif egzersiz kafi olur­.Önceden  tansiyon ilacı kullanan hastalar­da bir­takım ilaçların gebelik ve emzirme sürecin­de tehlikeli olma­sı sebebiy­le ilaç ve doz değişik­liği yapıla­bilir­­.

İlgili aramalar: hamilelikte kronik hipertansiyon, gebelik kronik yüksek tansiyon