Hamilelikte Kansızlık
Gebelik esnasında kan hacmi arttığından, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için lazım olan demir ihtiyacı de artmaktadır. Gebelerin %20'sinde, demir gereksinimini karşılayamadıkları için demir noksanlığı olmaktadır. Demir eksikliğine bağlı gelişmekte olan kansızlık, demir yardımı ve dengeli beslenmeyle çok basit düzeltilebilir.
Kansızlık amaçlı kan testi ilk kontrol muayenesinde yapılır, ilk kontrolde azıcık gebede demir noksanlığı tespit edilmektedir. Gebelik öncesi dönemde, her ay âdet kanamasıyla bir miktar demir kaybedilir. Gebelikte beraber âdetin de kesilmesiyle, eğer beslenmeyle yeteri miktarda demir alınırsa, vücutta bulunan demir depoları kafi duruma gelmektedir. Bundan ötürü genel olarak yirminci haftanın sonuna kadar demir eksikliğine bağlı kansızlık gelişmez.
Demir noksanlığı orta derecede olduğunda, hiç bir belirti vermeyebilir fakat demirin daha fazla azalması ile birlikte oksijen taşımakta olan kırmızı kan hücreleri azalarak anne adayında aşırı yorgunluk, güçsüzlük, çarpıntı, solukluk, soluk almada zorluk ve hatta bayılma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Annede demir noksanlığı olsa bile önce bebeğin demir ihtiyacı karşılanacağı için, yeni doğan bebeklerde ender olarak demir eksikliğine bağlı kansızlık görülmektedir. Buna ek olarak, henüz açıklanmayan bir nedenden dolayı demir yardımı almamış ve kansızlığı olan gebelerin bebeklerinde erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurma rizikosu artma göstermiştir. Tüm gebe kadınlarda demir eksikliğine baplı kansızlık rizikosu artmakla beraber, bilhassa aşağıdaki gruplarda bu risk daha fazladır: sık aralıklarla birden fazla çocuk doğurmuş olan kadınlar, ikiz ya da daha fazla sayıda bebeğe gebe olan kadınlar, ikiz ya da daha fazla sayıda bebeğe gebe olan kadınlar, ikiz ya da daha fazla sayıda bebeğe gebe olan kadınlar, sabah bulantılarıyla fazlaca kusan ya da azıcık yiyen kadınlar, gebelik öncesi beslenme deformitesi (bozukluğu) olan kadınlar ya da sosyoekonomik düzeylerindeki düşüklük veya başka sebeplerle kafi yiyecek alamayan kadınlar . Demir eksiliği kansızlığını engellemek amacı ile genel olarak demir bakımında zengin bir beslenme önerilmektedir. Fakat sadece demir bakımından zengin bir beslenme ile kafi demir gereksiniminin elde edilmesi olanaksız olduğundan, reçeteyle günde 30 miligram demir verilmektedir.
Eğer kansızlığın nedeninin demir eksikliğine bağlı bulunmadığı saptanırsa, kansızlığa sebep olabilen folik asit eksikliği, orak hücreli kansızlık ya da Akdeniz Kansızlığı gibi başka sebepler araştırılışı gerekir.
İlgili aramalar: hamilelikte kansızlık, hamilelikte demir eksikliği, gebelikte kansızlık neden olur, gebelikte demir eksikliğinin nedenleri nelerdir