DÜŞÜK İĞNELERİ
Henüz yeni başlamış olan bir gebeliğin ilaçlar yardımıyla sonlandırılıp sonlandırılamayacağı bir çok gebe tarafından öğrenilmek istenen ve sıkça sorulan sorulardan bir tanesidir.
Düşük yapmak amacı ile ilaç kullanılışı II. Dünya savaşı yıllarında da gündemdeydi. Aynı şekilde nüfusu kalabalık olan ve birtakım gelişen ülkelerde, (Hindistan, Çin vb.) bu çeşit ilaçların geliştirilmesine çalışılmaktaydı. Günümüzde de giderek daha fazla popülarite kazanmasının nedeni, tıpta genel tedavi unsurlarında giderek daha az cerrahi teşebbüs kullanma eğilimi ile bağlantılıdır. RU-486 olarak isimlendirilen bir ilaç, başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinde kullanılan tablet biçiminde bir ilaç ve gebeliğin en erken zamanlarında etki edip gebeliğin sonlanmasını sağlıyor. RU* 486 veya başka ismiyle mifepriston gebeliğin en erken aşamasına etki edip meydana gelen embriyonun rahim içinde yerleşmesini önlüyor.
Amerika'da kısa bir müddet önce kullanılışı onaylanan RU-486 ilacı, ülkemizde henüz Sağlık Bakanlığı onayı almadı. Belki yakın gelecekte yurdumuzda da kürtaj olmayı seçen kadınlar için alternatif bir metod olarak RU-486 kullanılabilecek.
Şu an için gebeliğin sonlandırılışı ülkemizde yasal olarak 10. gebelik haftasına kadar ve kürtaj yolu ile gerçekleşiyor.
Halk arasında "düşük iğnesi" ya da "adet getirici iğne" olarak bilinmekte olan ilaçlar, esasında oldukça yanlış kullanılmakta ve suistimal edilir.
Bu çeşit iğneler gebe olmayan bir kadına uygulandığı zaman gerçekten de birçoğu kez kısa bir müddet sonra adetin başlayacağını sağlayabilirler. Lakin bu uygulama iki yönden hatalı. Birincisi bu ilaç düşük iğnesi olmaz; yani gebeliğin düşmesine sebep olmaz ve istenmeyen bir gebeliğin devam etmesine yol açar. İkinci hata ise, adet gecikmesi mutlak suretle jinekolojik muayene gerektirmiş olan bir haldir. Bundan dolayı bu ilacı kullanma dan evvel bir kadın-doğum uzmanına danışılması gerekir.
İlgili aramalar: düşük iğnesi nedir, düşük iğnesi var mı, düşük ilacı var mı, ru-486 nerede satılır