Hamilelikte Karında Sertleşme ve Kasılma
Bu rahatsızlıklar genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra başlayan, doğum provası niteliğinde olan Braxton Hicks kasılmalarıdır. Bu kasılmalar daha önce gebe kalmış kadınlarda daha erken başlar ve daha şiddetli olur. Esasında rahminiz doğumda doğal olarak bebeği itecek olan gerçek kasılmalara hazırlık olarak kaslarını germektedir. Bu alıştırma kasılmalarını genel olarak sancısız (bazen huzursuzluk verse de) sıkışmalar biçiminde hissedersiniz. Yukarıdan başlar, yavaşça aşağı iner ve gevşerler. Genelde 30 saniye sürerler (solunum egzersizlerine başlamanız için kafi süre); ancak; 2 dakika ya da daha fazla da sürebilirler.
Dokuzuncu ayda gebeliğin sonlarına doğru Braxton Hicks kasılışları sıklaşabilir ve şiddetlenebilir; bazı zamanlar sancılı da olabilir ve bunları gerçek doğum kasılmalarından ayırmak güçleşir. Bebeğinizi doğurtmaya yetmeseler de bu kasılmalar rahim ağzının açılmasına neden olabilirler.
Bu kasılmalar esnasında hissedebilecek olduğunuz rahatsızlığı gidermek amaçlı sırtüstü uzanmayı ve gevşemeyi veya kalkarak dolaşmayı deneyin. Duruşunuzu değiştirmek bunları tümden durdurabilir.
Braxton Hicks kasılışları gerçek doğum manasına gelmese de, bunları erken doğum öncesi meydana gelen rahim hareketlerinden ayırmak güç olabilir. Bu nedenle, bir sonrasındaki ziyaretinizde mutlak suretle doktorunuza bunları anlatın. Pek sık oluyorlarsa (saatte dörtten fazla) ve/veya beraber ağrı var ise (sırt, karın ya da kasık ağrısı), veya olağandışı vajinal akıntı olmuşsa ve erken doğum riskiniz yüksek ise hemen dokturunuzu arayın.
İlgili aramalar: hamilelikte karında sertleşme, hamilelikte karında kasılma, gebelik karının kasılması, gebelikte karnın sertleşmesi