Hamilelikte Vajina Akıntısı
Hamilelikte; sulu, süt kıvamında ve hafifçe kokulu bir akıntı (lökore) görülmesi normaldir. Bu akıntı pek çok kadında gebelik öncesi süreçte de olmaktadır. Akıntı gebelik ilerlediği müddetçe artar ve daha koyu duruma gelmektedir. Bu yüzden, birtakım kadınlar gebeliklerinin son aylarında hijyenik bağ kullanırlar. Tampon kullanmayınız, çünkü vajinanızda istenmeyen mikropların üremesine sebep olabilir.
Eğer estetik kaygılarınızı bir yana bırakır iseniz (muhtemelen aynı anda eşinizin de bu kaygılarından kurtulması gerekecektir, çünkü oral seks yapıyorsa, akıntının tadı ve kokusu onu huzursuz edebilir) akıntıyı dert etmemeniz gerekir. Önemi olan olan üreme bölgesini temiz ve kuru tutmanızdır. Pamuklu iç çamaşırları giyebilirsiniz, dar ve sıkı pantolonlardan da kaçınmanız gerekir. Banyo ya da duştan sonra üreme bölgenizi iyice durulayın, deodorantlı sabun ya da parfüm gibi tahriş eden maddeleri kullanmayınız.
Eğer akıntınız kuru, yapışkan ve peynir kıvamındaysa, pis kokyorsa ya da akıntı yanma, kızarıklık, kaşıntı eşlik ediyor ise iltihaplanma var manasına gelmektedir. Hekiminize başvurup iltihabı , vajinanıza koyacak olduğunuz fitil, jel ya da kremlerle ortadan kaldırabilirsiniz. Lakin ne yazık ki iltihap geçici olarak iyileşerek ve doğumunuza kadar iyileşme ve alevlenmelerle devam edecektir.
Basit vajina akıntıları üzülmenize ve kafanızı meşgul etmeye değmez. Ayrıca bu tip akıntılar bebeğinize zarar vermemektedir.
Eğer vajinanızdaki iltihaba mantarlar yol açmışsa, hekiminiz bunu itinayla tedavi edecek ve doğum esnasında bebeğinize geçişini engelleyecektir. Bebeklerin ağız içlerindeki pamukçuk mantar iltihabı sorununa bağlıdır. Bebeğinizde pamukçuk oluşsa bile tehlikeli olmaz ve kolaylıkla tedavi edilmektedir.
Titiz bir temizlikle ve beslenmenize dikkat edip iyileşmenizi hızlandırabilir ve yeniden iltihaplanmayı önleyebilirsiniz. Bilhassa banyo yapıldıktan sonra banyodan sonra önden arkaya doğru kurulama yapınız, mikropların üremesi için iyi bir ortam sağlayan şekerli yiyeceklerden sakınınız. Son incelemeler laktobasiullus asidofilus adlı bakterinin (yoğurdun mayalanmasına imkan veren bakteri) hızlı bir şekilde vajina iltihabı sorununu azalttığını göstermiştir.
Eğer cinsel temasla geçen bir iltihabınız var ise, sizde ve eşinizde testlerle mikrop kalmadığı saptanıncaya dek cinsel ilişkide bulunmayın. İltihap geçtikten altı ay sonrasına kadar kondom (kondom) kullanın. Yeniden iltihaplanmayı engellemek için, sevişme esnasında mikropların parmak, penis ya da dille anüsten vajinaya geçme riskine karşı dikkatli olunuz.
İlgili aramalar: hamilelikte vajina akıntısı, gebelikte vajinal akıntılar