İUGG Nedir?
İntra uterin gelişim geriliği (İUGG) yani rahim içi gelişim geriliği terimi genel olarak doğum anında çocuk ağırlığının gebelik haftasına göre en düşük %10'un içinde oluşudur. Bu miadında doğumlarda bebek ağırlığının 2500 gramın altında olması manasına gelmektedir. Gebeliklerin %3* 7'sinde görülmektedir. İUGG'de bebek, anne rahminde gerekli gelişimini ve kilo alımını tam olması gerektiği kadar yapamamıştır. Bebeğin hayatı ve gelişimi ciddi bir tehlike altına girer.
İUGG Neden Olur?
İntrauterin gelişim geriliği, hamilelikte olabilecek birtakım sebeplerden kaynaklanır. Bunlar anneye ya da bebeğe bağlı olabilir.
Anneye bağlı sebepler birçoğu kez vakaların %80'inden sorumludur. Bu durumda bebekte asimetrik şekilde bir gelişim geriliği görülmektedir.
1. Annede damarsal hastalıklar en fazla rastlanılan durumdur. Annedeki hipertansiyon, preeklampsi ve diyabet(şeker hastalığı) gibi problemler bebeğin gelişimini bozabilir.
2. Plasentaya ait hastalıklar İUGG sebebi olabilir. Plasenta previa (plesentanın yerleşim anormallikleri) ve plasentadaki yoğun yaralar bebeğin beslenmesini bozarak gelişim geriliğine neden olabilmektedir.
3. Annenin sigara içimi, annede beslenme yetersizliği, çoğul hamilelik ve kansızlık da İUGG sebebi o bebeğe ait sebepler vakaların %20'sinde görülmektedir. Genelde simetrik gelişim geriliğine yol açar. Tüm vücut ölçümlerinde eşit oranda gerilik söz konusudur.
1. Bebeğe ait kalp anomalileri, kromozom anomalileri (down sendromu, trizomi 13 gibi), santral sinir sistemi anomalileri gibi çeşitli anomaliler
2. Bebeğin rahim içinde geçirmiş olduğu enfeksiyonlar İUGG sebebi olabilir.
İUGG tanısında en büyük yardımcı tetkik ultrasondur. Bilhassa İUGG gelişimi yönünden risk saptanmış gebeler, gebeliğin erken dönemlerinden başlayıp bebek gelişimi yönünden seri ultrasonla takiplere alınmalıdır
Bebeğin anne karnındaki gelişimi ve sağlığı düzenli ve sıkı bir takibe alınmaktadır. Ultrasonografi yardımıyla bebeğin gelişim değişkenleri ölçülür, kilo alımı takibe alınmaktadır. Bununla birlikte bebeğin içinde bulunmuş olduğu amniyotik sıvının azalması da ciddi risk altında olduğunun başka bir göstergesidir. Aynı şekilde renkli Doppler ölçümleri düzenli şekilde yapılmaktadır. Anne karnındaki bebeğin kalp atımları NST (fetal monitör) ile takibe alınmaktadır. Tüm bu testlerin kombine edildiği Biyofizik Profil skorlaması seri olarak yapılmaktadır. Gelişme geriliğinin şiddeti bu testlerin yapılma sıklığını tayin eder.
Bu sıkı takip nihayetinde bebeğin doğduğunda yaşayabilecek aşamaya gelmesi ya da bebeğin anne karnında kalmasının riskli olduğunun tespit edilmesi halinde doğuma karar verilmektedir.
İUGG'li bebeklerin doğumu da risklidir. Zaten sınırda olan bebek kan dolaşımı doğum sancıları esnasındaki rahim kasılışları ile iyice bozulabilir ve bebek kalp atışları yavaşlayabilir (bradikardi). Bundan dolayı bebek kalp atışları sıkı takibe alınarak doğum izlenmektedir. İUGG'li bebeklerde bu sebepten ötürü birçoğu kez sezaryen tercih edilir.
İlgili aramalar: iugg nedir, iugr nedir, bebeğin gelişim geriliği, anne karnında gelişme geriliği