Gebelikte Diş Problemleri
Gebelik esnasında bütün alakanızı büyümekte olan karnınıza yoğunlaştırmanız sebebiyle, diş sorunlarınızın gözden kaçışı olanaklıdır. Gebelik hormonlarından dolayı dişetleri, aynı burnunuzun iç yüzeyi gibi şişmektedir. Sonrasında iltihaplanır ve kolaylıkla kanar duruma gelmektedir.
Ağzınızdan gelen acil durum uyarılarını beklememek en iyisidir. Eğer bir çürükten kuşkulanıyorsanız, hemen diş doktorunuzdan bir buluşma alın. Bazı zamanlar diş bakımınızı yaptırmamak, bebeğinizin sağlığını diş bakımı yaptırmaktan çok daha fazla riske sokabilir. (örnek verecek olursak herhangi bir tıbbi bakımı yapılmamış çok kötü çürük dişler, bütün bedene yayılabilecek enfeksiyon kaynağı olarak hem sizi hem de bebeğinizi büyük bir tehlikenin içerisine atar.
Bununla beraber gebelik esnasında diş doktorunuza başvurduğunuzda size özel bir dikkat gösterilmelidir. Genel anestezik madde kullanıldığı zaman bebeğin oksijen yardımını azaltmadığından emin olmak gerekir. Anestezik madde kullanılmaması da bebeğe zarar verebilir. Bir çok olguda lokal anestezikler kafi olacaktır. Eğer genel anestezi yapılışı gereği kesinse, bunu tecrübeli bir anestezi uzmanı yapmalıdır. Anestezi konusunu hem diş hekiminiz hem de doğum hekiminizle konuşun. Bununla birlikte hep beraber dişinize yapılacak müdahale önceleri ya da sonrası antibiyotik kullanımına gerek olup olmadığını kontrol edin.
Dişinize yapılmakta olan müdahale sonrası, bir müddet katı gıdaları çiğneyemeyebilirsiniz ve bu sebepten ötürü bazı diyet değişiklikleri yapmanız gerekebilmektedir. Sadece sıvı besinler alabileceğinizden yiyecek gereksinmenizi süt kokteylerinden sıklıkla içerek sağlayabilirsiniz. Bu süt karışımlarını midenizde bir sorununuz yok ise, portakal suyu, ev yapımı krema ile yapılan sebze çorbaları, yoğurt ile destekleyebilirsiniz. Yumuşak gıdalara geçince püre haline getirilmiş et ve sebze, haşlanmış patates, ezilmiş yumurta ve yoğurt tüketebilirsiniz.
Muhakkak bütün diş problemleri için en iyi tedavi korunmadır. Gebelik boyunca ve daha da iyisi bütün hayatınız boyunca diş sağlığınızı koruyucu bir program izlemeniz sizi bir çok diş sorunundan korur.
Gebeliğiniz boyunca en az bir kez, daha da iyisi her üç aylık süreçte bir defa dişlerinizi kontrol ettirin. Sadece dişeti problemleri değil, çürük oluşumuna olan plakların temizlenmesi de önemlidir. Kesinlikle gerekmedikçe diş sorunlarınız için röntgen çektirmekten kaçının. Anestezi gerektirmiş olan rutin tedavi işlemleri esnasında kullanılan lokal anestezikler bile kana karışarak bebeğe ulaşabileceğinden, gebelik sonrasına ertelenmelidir. Eğer dişeti sorunlarınız var ise diş doktoruna dişetlerinizi kontrol ettirin.
Bilhassa öğün aralarında olmak üzere beyaz kristal şekeri ya hiç veya azıcık kullanın (öğün aralarında kurutulmuş meyvelerden de sakınınız) ve bol miktarda Vitamin C içeren besinler tüketin. Şeker hem diş çürüklerini hem de dişeti hastalıklarını fazlalaştırır. Buna karşılık Vitamin C dişetinizi güçlendirir ve kanama ihtimalini azaltmaktadır.
Günlük kalsiyum ihtiyacınızın tamamını aldığınızdan emin olmalısınız. Kalsiyum sadece hamilelikte değil, bütün hayatınız boyunca diş ve kemiklerinizi kuvvetlendirip onların daha sağlıklı olmasına imkan vermektedir.
Diş hekiminizin önerisine uygun olarak, düzenli bir şekilde dişlerinizi fırçalayın. Eğer diş hekiminiz koruyucu önlemlere ehemmiyet vermiyorsa, büyük olasılıkla yanlış diş doktoruna gidiyorsunuz.
Ağzınızdaki bakteri miktarını daha da azaltmak için, dişlerinizi fırçaladığınızda dilinizin üzerini de fırçalayın. Bir aynı anda nefesinizin güzel kokmasını da sağlar.
Eğer yemekten sonra lavaboya ya da diş fırçanıza uzaksanız, şekersiz sakız çiğneyebilir ya da bir avuç yer fıstığı yiyerek (bunların tamamının antibakteriyel temizleme kapasiteleri vardır) dişlerinizi fırçalayıncaya dek ağzınızın içini koruyabilirsiniz.
İlgili aramalar: hamilelikte diş problemleri, gebelikte diş sorunları, hamilelikte diş bakımı