LEEP Nedir?
LEEP kelimesi rahim ağzının kötü huylu hastalıklara dönüşebilen öncül hastalıklarının tedavisi için kullanılan bir tekniği anlatmaktadır. Lazerden daha da yeni bir teknoloji olan LEEP aslında "Loop Electrosurgical Excision Procedure" cümlesinin ingilizceden kısaltılmış halidir. LEEP, rahim ağzında görülen değişimin kesin tanısını koymak için ve tedavi etmek amacı ile yapılmaktadır. Tüm tanımlamalar elektrik enerjisi ile çalışmakta olan ve halka biçiminde bir telden meydana gelen oldukça kolay bir cerrahi alet ile gerçekleştirilen bir operasyonu anlatmaktadır. Bu alet yardımı ile rahim ağzındaki değişim gösteren alan hızlı, etkili ve ağrısız bir şekilde çıkartılmaktadır.
LEEP Kimlere Yapılır?
PAP smear neticesinde kanser öncüsü oluşumlar saptanan kadınlar LEEP için uygun adaylardır. Günümüzde LEEP birtakım hastalıklarda kullanılan rahim ağzını yakma, dondurma veya laser ile tahrip etme gibi birçok geleneksel tedavinin yerini almıştır. Başka işlemlerin tam tersi LEEP ile doku tahrip edilmeden çıkartılır ve bu sayede tedavi elde edilebilirken tanıyı patolojik olarak doğrulama olanağı da doğar..
LEEP İşlemi Nasıl Yapılır?
LEEP cerrahi bir işlem olmakla beraber ayaktan cerrahi işlemler sınıfında kabul edilmektedir. Lokal anesteziyle yapılabilir olduğu gibi genel anestezi altında de yapılabilir. Rahim ağzında ağrı hissini taşımakta olan sinirler olmadığından hasta işlem esnasında acı duymaz. İşlemdan sonra hastanede yatış gerekmez ve hasta hemen olağan hayatına dönebilir. Bu işlem yaklaşık olarak 3 ile 4 dakika sürmektedir. Hasta jinekolojik konumda yatar iken vajinaya spekulum olarak isimlendirilen muayene aleti konur ve rahim ağzı görülmektedir. Elektrik akımının güvenilir akışını meydana getirmek amacı ile hastanın bacağına bir topraklama pedi yapıştırılır. Sonrasında ucunda elektrik akımını ileten yarım halka biçiminde bir tel bulunmakta olan kaleme benzeyen elektrokoter yardımıyla rahim ağzından bir parça çıkartılır. Bu elektrik akımı hem dokuyu kesmeye hem de geride kalan dokuyu yakarak kanamayı durdurmaya yarar. Çıkarılan materyal, patolojik araştırma için patoloji laboratuarına gönderilir. Kanamanın devam etmesi halinde kalemin ucundaki tel çıkartılarak ucu topı anımsatan bir parça takılıp kanayan yerler yakılmaktadır. Kanamayı durdurmak amacı ile birtakım sıvılar da kullanılabilir. İşlem lokal anestezi altında yapılmış ise hasta hemen kalkıp normal yaşantısına dönebilir. Genel anesteziyle yapılmakta olan işlemlerden sonra ise anestezinin etkiyi geçene kadar 30 ila 60 dakika ayılma odasında bekler. LEEP olacak hastaların işlem öncesinde özel bir hazırlık yapmalarına gerek yoktur.
İlgili aramalar: leep nedir, leep işlemi nedir, leep nasıl yapılır