Bebeklerde Kalça Çıkığı Neden Olur?
Bebeklerde kalça çıkığı neden olur? Bu soru pek çok annenin sorduğu sorulardan bir tanesidir. Bebeklerde kalça çıkığı epey mühim ve teşhisi de zor bir haldir. Kalça çıkığına neden olan faktörlerin başında ise yetişkinlerin bebekleri yanlış giydirmeleri ve birtakım yanlış hareketleri gelmektedir.
Kundaklama bebek için zararlı mıdır?
Eskiden kalma bir gelenek olan kundaklama yöntemi hala günümüzde bazı kesimler tarafından devam ettirilmektedir. Kundaklamada bebek bezler elini, ayağını hareket ettiremeyecek şekilde sıkıca sarılmaktadır. Tabiri caizse paketlenmektedir. Bu durum uzmanlar tarafından bebeğin sağlığı yönünden epey sakıncalı bir durum olarak nitelendirilir. Bebeğin sımsıkı kundaklandığı bu konumda kalça çıkığı oluşma ihtimali epey yüksektir. Bundan dolayı bebeğinizi katiyyen kundaklamamanız gereklidir.
Bebeğinizi bol ve onu sıkmayan elini ayağını boşta bırakan giyecekler giydirmeniz gerekir. Bebeğinizi bezlerken doğru ölçüde bez kullanarak doğru şekilde bezlemeniz gerekir. Bebeğinizin bacaklarını çekiştirerek aynı hizaya getirmemeniz gerekir. Bir başka mühim konu da bebekler asla yaşına gelmeden ayaklarının üzerine bastırılmamalı ve yürütülmeye çalışılmamalıdır.
Bebeklerde kalça çıkığının tedavisi nasıl olur?
Çocuk doktorunuza gittiğinizde kalça çıkığı olup olmadığını kontrol etmesini sıklıkla hatırlatmanız gerekir. Zira geç fark edilen kalça çıkıkları alçı ve ameliyat ile tedavi edilebiliyor. Bebeklerde meydana gelen kalça çıkığı bebek yürüyene kadar kendisini belli etmiyor. Lakin bir doktor muayenesinde anlaşılabiliyor. Bebek yürüdüğünde ise eğer kalça çıkığı var ise ayak boylarında farklar, yürümede zorlanmalar ve bacakları açmakta şikayetler olabilmektedir. Bu gibi belirtiler gördüğünüz bebeğinizi vakit kaybetmeden bir doktora götürmenizde fayda bulunmakta.