Gebelikte Şeker Yüklemesi Yapmak Zararlı Mı?
Gebelikte şeker yüklemesi yapmak zararlı mı sorusu son günlerin en çok tartışılan konularından bir tanesidir. Gebelikte şeker yüklemesi ne zaman yapılır? sorusu ise en fazla sorulan sorulardan biri. Gebelikte şeker yüklemesi gebeliğin 24. ile 28. haftalar arasında yapılmaktadır. Gebelik diyabetinin erken süreçte saptanması epey önemlidir. Zira erken süreçte tespit edilen diyabet büyük riskli durumları de ortadan kaldırabiliyor.
Bazı uzmanlar hamilelikte şeker yüklemesinin epey sakıncalı olduğunu ve yükleme yapılmasının hem bebeğe hem de anneye ciddi zararlar verebileceğini savunmaktadırlar. Lakin bu konunun uzmanı olan kadın doğum uzmanları test sırasında anneye yüklenen şekerin bebeğe bir zararının olduğu hususunda kanıtlanmış bilimsel bir çalışma olmadığını belirtmektedirler.
Gebelikte şeker yüklemesinin yapılmasının sebebi hem annenin hem de bebeğinin sağlığının korunması amaçlıdır. Kan şekeri olması lazım olan değerin daha yükseğinde olan gebe kadınlarda ölü doğum ve düşük rizikosu çok yüksek olmaktadır. Bununla birlikte böbrek gibi birtakım iç organlarda da kalıcı hasarlar oluşma olasılığı de artmaktadır. Bilhassa ailesinde diyabet öyküsü olan kadınlarda hamilelik süreci boyunca de diyabet oluşma rizikosu yükselir.
Gebelikte şeker yüklemesi ne zaman yapılır?
Önceki doğumunda sorun yaşayan gebeler için de risk yüksektir. Bunun yanında fazla kilolu ve yaşı 35’den fazla olan gebeler için risk başka anne adaylarına oranla çok daha yüksektir. Bundan dolayı şeker yüklemesi burada büyük ehemmiyet taşır aslında. Zira zamanında tespit edilen diyabet tedbir alınarak bebeğe ve anneye zarar vermeden atlatılır.
Gebelikte Şeker yüklemesi nasıl yapılır?
Şeker yüklemesi anneye 50 gr. glikozlu su içirilerek yapılmaktadır. Kadın doğum uzmanları bu miktarda olan glikozun anne rahmine ulaşacak boyutta olmadığını ve zaten insilünün bu farkı tolere edebildiğini belirtmektedirler. Lakin her zaman doğru ve son hükmü bu konu ile ilgili yani kadın doğum hususunda uzman doktorunuz söyler. Sonuçta sizi en iyi tanıyan odur ve en uygun bilgi her zaman olduğu halde hususunda uzman olan doktorlardır. Bundan dolayı hiç bir zaman kulaktan dolma bilgilerle öncelikli olarak de mevzubahis çocuğunuzun sağlığı olduğunda hareket etmeyin. Her zaman bir uzman doktora danışarak hareket edin.