Gastrit Nedir? Gastrit Bitkisel Tedavisi Nasıldır?
Midenin iç yüzündeki zarın iltihaplanması neticesi meydana gelen bir rahatsızlıktır. Mide iltihabı ya da mide nezlesi de denilir.
Gastrit sebepleri: Ağır yemekler, fazla kuru ya da sert yiyecekler, hamur işleri, tatlılar, acı ve baharatlı yiyecekler, alkol, fazlaca miktarda çay, kahve ya da sigara içmek, yemek saatlerinin düzensiz olması, hızlı hızlı ve çiğnemeden yemek, fazla ilaç kullanmak, ateşli hastalıklar, karaciğer ya da safra kesesi hastalıkları, kalp hastalıkları ya da romatizmadır. Tedaviye başlama dan evvel hastalığın nedenini saptamak gerekir.
Gastrit Belirtileri: Mide ağrısı, bulantı ya da kusma, baş ağrısı, iştahsızlık, ansızın çıkan ateş, baş dönmesi, dilde beyaz pas, bitkinlik görülmektedir. Midenin üzerine bastırılınca da ağrı hissi duyulur. Bu belirtiler bilhassa ilk bahar ve son bahar aylarında artmaktadır. Tedavisi : perhiz ve dinlenme şarttır. Hastalığı doğuran sebepler ortadan kaldırılır. Hafif gıdalar yenir. Aspirin gibi ilçlar kullanılmaz. Yemekler, yavaşça ve çok çiğnenerek yenir.
Gastrit Bitkisel Tedavisi
1* İnek sütünden yapılmış ayran, nar şerbeti ve ayva şerbeti bol bol içmek gerekir.
2* Bir bardak arpa suyunu ve bir bardak nar suyunu karıştırılarak içmek gerekir.
3* Elli gram arap zamkı ile birlikte elli gram kitre karıştırılarak birer kaşık yutulmaya devam edilmektedir.
4* Koyun otu şerbeti ve pelin otu şerbeti birer bardak içilir.
5* Çelik bir demir kızdırılır ve süte batırılarak söndürülür. Bu sütten içilir,kuru üzüm ve nar yenilmeye devam edilmektedir.
6* Kaymağı alınmış yoğurt, ayva şerbeti ve nar şerbetinden bol bol içilmeye devam edilmektedir.
7* Bir litre arpa suyu ve bir litre nar suyu karıştırılıp bardak bardak içmek gerekir.
8* Bir litre arpa suyu , bir litre demirhindi suyu ve bir litre erik suyu karıştırılarak karışım oluşturulur ve içilir.
9* Beş gram tabaşir , elli gram üzüm koruğu suyu, üç gram kilermeni , üç gram sirke ve yirmi beş gram limon. Bu maddeler alınıp karışım yapılır ve bu karışımdan kaşık kaşık yenir.
10* Yüz gram kişniş, yüz gram hindiba tohumu, on iki gram sarı gül , otuz gram mesteki, dokuz gram karanfil, dokuz gram sandal, dokuz gram menekşe çiçeği, dokuz gram miyen balı.
Bu maddeler toz yapılır, yeterince nane suyu ile iç defa kaynatılır, elde edilen karışıma şeker ilave edilir,macun gibi yapılır ve onar gram yutulmaya devam edilmektedir.
11* Nar şerbeti, koyun otu şerbeti ve pelin otu şerbeti. Bu şerbetlerin her birisine şeker ilave edilerek ayrı ayrı içmek gerekir.
12* Kırk gün sabahları aç karnına birer kase süte üçer kaşık bal ilave edilip içmek gerekir.
13* Otuz gram taze nane kaynatılarak sabahları aç karnına bal ile birer bardak içilmelidir. İyi olana kadar devam etmek gerekir.