Diş Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çoğumuz diş bakımını sadece dişleri fırçalamaktan ibaret sanır fakat durum ne yazık ki böyle olmaz. Kimileri gerçekten ağız bakımına kafi özeni göstermiyor fakat büyük bir çoğunluk var ki, dişlerine baktığını düşünüyor fakat doğru teknikleri kullanmıyorlar.
İşte ağız ve diş bakımı için yapmamız gerekenler:
Diş fırçaları: Diş bakımının baş aktörü diş fırçalarıdır. Diş fırçaları ile dişlerimizin görünen yüzeylerine ulaşabiliriz. Hatta yemekten sonra yapılacak tesirli bir fırçalamayla dişlerimizin üstündeki artıkların çok büyük bir bölümünü temizleriz.
Elektrikli diş fırçaları da tesirli diş temizliği için kullanılabilecek araçlar. Doğru kullanıldığı müddetçe ben kullanılmasında bir sakınca görmüyorum. Son geliştirilen birtakım elektrikli fırçalar size ne kadar süre ile hangi bölgeleri fırçalamanız gerektiğini bile söylüyor artık.
Diş ipi: Diş fırçaları, dişlerimizin arasında biriken artıkları temizlemek amacı ile pek de uygun aletler sayılmazlar, çünkü bu alanlara ulaşamazlar. Bu bölgelerin temizliğini diş ipleriyle yapmamız gerekir.
Diş macunları: Diş macunları, fırçalama esnasında dişlerin üstündeki plağı daha basit ve tesirli temizlemenize imkan sağlayan aşındırıcı partiküller içerirler. Bunun yanında diş yapısını asitlere karşı güçlendiren flor gibi kimyasallar da içerirler. Kullanım alanına bağlı farklı kimyasallar da içeriklerine eklenmektedir. Diş macunlarını fırçalamaya yardımcı bir unsur olarak görebilirsiniz. Hangi macunun sizin için uygun olacağına karar veremiyorsanız hekiminiz size uygun bir macun önerecektir.
Ağız duşları: Ağız duşlarını, garagaralar ile karıştırmamak gerekir. Pek çok kimsenin ağız duşlarını bildiğinden bile şüphem var aslında. Bunlar temelde elektrikle çalışmakta olan aygıtlar. Bir nevi diş iplerine alternatif gibi düşünülebilirler. Bu aygıtlar belli ayarda basınçlı su ile dişleri temizlemeye yarayan aletlerdir. Üzerinde mevcut olan hazneye su doldurarak istediğiniz basıncı yakaladıktan sonra ucundan çıkan basınçlı suyun gücü ile diş aralarında biriken artıkları temizliyorsunuz.
Dil temizleyicileri: Dilimizin üzeri de esasında yemek artıklarını tutabilecek bir yapıya sahip. Dilimizin üstünü de düzenli şekilde temizlemek, ağız kokusunun önüne geçmek amacı ile tesirli yöntemlerden birisi. Dil temizleyicilerinin kullanılışı da oldukça kolay. Özel tasarlanmış ucu ile dilinizin üzerini sıyırmanız yeterli.
Gargaralar: Ağız ortamında her zaman mevcut olan bakterilere karşı kullanılan gargaralar kimyasal ürünler olduğu için birazcık daha dikkatli kullanımı lazım olan ağız bakımı ürünlerindendir. Bundan dolayı gargaraları kullanma dan evvel doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyorum.
Periyodik diş hekimi ziyaretleri: Bütün bunların yanında düzgün bir ağız bakımının en mühim elemanlarından birisi de düzenli diş hekimi ziyaretleridir. Bu şekilde hem ağız bakımını ne etkinlikte yaptığınız gözetim altında olur, hem de sizin fark etmenizin olanaklı olmayacağı birtakım problemler başınıza daha büyük sorunlar açmadan erkenden teşhis edilebilmektedir.