Kışın Kilo Almamak İçin Neler Yapmalıyız?
Kış mevsimi geldiğinde vücut ve metabolizma kendisini koruma altına alır ve metabolizmamız daha yavaş çalışmaya başlamaktadır. Yeme ihtiyacımız artar, bilhassa fazlaca karbonhidratlı gıdalar yemek ihtiyacı baş göstermektedir. Peki, kışın kilo almamak amacıyla ne yapmalıyız. Sizin için bu konu ile ilgili uzman tavsiyelerini derledik.
Yaz boyunca vermiş olduğunuz kiloları geri almak istemiyorsanız ve formunuza dikkat ediyorsanız sizi de kış telaşı sardı demektir. Kışın vücut ve metabolizma kendisini koruma altına aldığı için daha yavaş çalışıyor.
Terleme de çok daha az olduğu için metabolizma hızı en aza iner. Bu süreçte dikkat edilmezse kilo artışı kaçınılmaz duruma gelmektedir.
Bağışıklık sistemimiz, havalar soğuduğu zaman; soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi hastalıklara karşı kendisini korumak amacıyla yağ yakmayı engellemektedir. Kış mevsimini sağlıklı geçirmek amacı ile bağışıklık sistemini birazcık daha güçlendirmek gerekir. Güçlü bir koruma işleyişinin esasında ise yeterli ve dengeli beslenme yatmaktadır. Kış mevsiminde metabolizmanın yavaşlamasına ilaveten fiziksel aktivitenin de azalması kilo artmasına yol açar. Hormonal değişimlere bağlı bir şekilde sindirim sisteminde kabızlık gibi problemler oluşabilir.
Metabolizmayı hızlı çalıştırmak için ne yapmalıyız?
Sıkı bir kahvaltı ile güne başlamamız gerekiyor. Bunu yapmak hem vücut direncinizi korur hem de kilo kontrolüne yardımcı olur. Buna ek olarak metabolizma hızınızın yavaşlamasını da engeller.
Susamayı beklemeden su için
Su, vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonların temel taşıdır. Kışın su kaybımız daha az olduğundan susama hissimiz azalmaktadır fakat su ihtiyacımızı yine de karşılamamız gerekir. Susamasanız bile günde 2 ila 2,5 (10 ila 14 bardak arası) litre su tüketin.
Siyah çay ve kahve yerine bitki çayları, içinizi ısıtmak amacıyla daha iyi bir seçenektir.
Kışın favori içecekleri genel olarak sıcak içeceklerdir. Fakat kafein* tein muhteviyatı fazla olan çay* kahve tercih edilir. Oysa kuşburnu çayı Vitamin C içermiş olduğu için, rezene çayı gaz problemlerine iyi geldiği için tercih edilebilmektedir.
Greyfurt, lahana ve maydanoz kış hastalıklarından korur.
Kış hastalıklarından korunma amacıyla A ve C vitaminini kafi miktarda almak gerekir. Portakal, mandalina, greyfurt, havuç, kivi, karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası, maydanoz, tere, ıspanak A ve C vitamininden zengindir. Gerek günlerin kısalması gerekse havaların soğuması ile beraber fiziksel aktiviteler azalmaktadır. Lifli gıdaların tüketiminin de azalması neticesi kabızlık sorunu kendisini belli eder. Bundan dolayı kuru baklagillerin, kepekli tahılların (bulgur, esmer ekmek, kepekli makarna/pirinç/erişte/un) tüketimine ağırlık verilmelidir.
Yağ ve şeker tüketimini azaltın!
Kış yaklaştıkça, vücudumuz ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek adına harcadığı enerjiyi düşürür. Azalan fiziksel aktiviteye paralel bir şekilde yağ ve şeker tüketilmesi de kısıtlanmalıdır.
Haftada 2-3 kez balık ziyafeti yapın
Kış mevsiminde güneş yüzünü daha az gösterdiğinden, vücut D vitamini gereksinmesini karşılayamaz. Güneşli günlerde 20* 25 dk güneş ışığından direkt olarak yararlanarak (hafif tempolu yürüyüşler olabilir) ve haftada 2* 3 kez balık yiyerek kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Tatlı içinizi ısıtmaz, yağ yaptığı için soğuktan korur :)
Uzun süreli açlıklardan kaçınmak gerekir. Enerji gereksiniminin karşılanması için fast food veya yağdan, şekerden zengin gıdalara yönelmek doğru olmaz. Soğuk günlerinde "tatlı yersem ısınırım" mantığından vazgeçilmeli, kafi ve dengeli beslenip vücudun ısı dengesinin korunması sağlanmalıdır.