Hamilelikte Ne Tür İlaçlar Kullanılabilir?
İster reçeteli ister reçetesiz olsun, hiç bir ilaç kişilerin %100’ü için her zaman %100 güvenilir olmaz ve gebeyken her ilaç aldığınızda iki kişiyi riske attığınızı ve bunların birinin pek basit incinir olduğunu unutmayın. Bazı ilaçların bilhassa gelişen bebek için tehlikeli olduğu gösterilmiştir ama pek çok ilaç da gebelik boyunca korkusuzca kullanılabilir. Öyle haller vardır ki ilaçlar yaşam ve/veya sağlık amaçlı mutlak suretle gereklidir ve kullanımı gerekir. Gebelik esnasında belli bir ilacı beli bir zamanda alarak almamanız, ilacın taşımış olduğu riskli durumları ve sağlayacağı yararları tartarak sizin ve hekiminizin beraber karar vermeniz lazım olan bir şeydir. Kural şudur: ilacı yalnızca hekim önerisiyle ve mutlak suretle gerekli olduğu zaman alın.
Belirli bir durumda hangi ilacı alabileceğiniz, hamilelikte güvenilir ilaçlar hususunda elde edecek olduğunuz en yeni bilgiye bağlıdır. Güvenilir, büyük olasılıkla güvenilir, büyük olasılıkla güvenilmez ve katiyyen güvenilmez şeklindeki ölçütler yardımcı olabilir ama bunların birçoğu kullanıldığı zaman bile eskimiştir ve güvenilir olmazler. Prospektüslerin ve etiketlerin kullanılışı sınırlıdır, fakat ürün güvenilir olsa bile hekim tavsiyesi olmadan hamilelikte kullanmamanız için sizi uyaracaktır. Sizin için en iyi bilgi kaynağı bu konu ile ilgili bilgisi olan bir hekim (her hekim hamilelikte güvenilir ilaç kullanımıyla alakalı olmaz) olacaktır.
Reçete dışı ilacın hamilelikte kullanımının güvenilir olduğu için eminseniz, bebeğinize bir şekilde zarar verir düşüncesiyle almakta tereddüt etmeyin. Zarar vermeyecektir, ama tedaviyi geciktirmek zarar verebilir.
Gebelik süresince herhangi bir ilaç kullanmanız gerekirse yararını arttırmak ve riskini azaltmak amaçlı şu sırayı izleyin:
Hekiminizle görüşerek ilacı en küçük dozlarda olanaklı mertebe kısa süreli kullanınız.
İlacı size en yararlı olacağı zaman alın. Örnek verecek olursak soğuk algınlığı ilacını gece almak gibi, böylelikle uyumanıza da yardımcı olacaktır.
Prospektüsteki ya da hakimin vermiş olduğu yönergelere dikkatle uyun. Bazı ilaçlar aç karnına, bazısı yemek veya sütle alınmalıdır. Hekiminizin bir talimatı yoksa, o zaman özelliklerini eczacınıza sorun. İlaç dışı çareleri araştırın ve onları ilaç tedavisini destekleyici olarak kullanınız. Örnek verecek olursak alerji yapabilecek şeyleri olanaklı mertebe evinizden çıkarın, Böylece hekiminizin izin yazdığı antihistaminik miktarı da azaltılabilir.
Kapsül veya tablet içtiğinizde rahat yutabilmeniz için ardından bir dolu bardak su için . Böylelikle yapmanız ilacın midede erimesini ve emilimini kolaylaştıracaktır. İlacı yatarken içmeyin, ayakta veya oturarak içerseniz yemek borusundan geçişi daha basit olacaktır.
İlgili aramalar: hamilelikte ne tür ilaçlar kullanılabilir, gebelikte ne tür ilaçlar kullanılır, hamilelikte ilaç kullanılır mı, gebelikte hangi ilaçlar kullanılabilir