Hamilelikte Popodan Kan Gelmesi
Kanama, doğum kanalınıza bu kadar yakın bir bölgeden geliyorsa, hamilelikte korkutucu bir belirtidir. Ne var ki vajinal kanamanın aksine, makattan kan gelmesi gebeliğinizi tehdit etmekte olan bir durum olmaz. Gebelikte bunun sebebi genelde dış ve daha az olarak iç basurdur. Makattaki toplardamarlarda varis olması manasında olan basur, bütün gebe kadınların %20 ila %50'sinde ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte bacaktaki damarlar varisleşmeye nasıl daha yatkınsa, makattaki damarlar da daha meyillidir. Nedeni ise genelde kabızlıktır, veya kabızlık mevcut olan sorunu alevlendirir.
Basur kanamanın yanı sıra kaşıntı ve ağrıya da neden olabilir. Makattan kan gelmesinin başka bir sebebi de makatta kabızlığa bağlı çatlaklardır (fissur), bunlar basurlarla beraber ya da yalnız başına bulunabilir. Çatlaklar genel olarak çok acı vermektedir.
Kendi kendinize basur tanısı koymaya kalkışmayın. Makattan kan gelmesi bazı zamanlar ciddi bir hastalığa işaret eder ve daima bir hekim tarafı ile değerlendirilmelidir. Eğer basur ve/veya çatlak varsa, tedavide en mühim rol size düşmektedir. İyi bir bakım yapılır ise genel olarak daha radikal tıbbi tedavilere gerek kalmaz:
Kabızlıktan kaçının. Gebelikte ille de kabızlık olması gerekmez. (Baştan kabızlığın önlenmesi basuru önlemenin mükemmel bir yoludur.)
Makattaki damarlara aşırı basınç olmasını engellemek amacı ile sırtüstü değil, yan yatın; uzun süre ayakta durmaktan ya da oturmaktan da kaçının, bunlar da makattaki damarlara basınç yapabilir.
Ikınmayın. Alafranga tuvalete oturduğunuzda ayaklarınızın altına bir tabure koymak bağırsaklarınızın boşalmasını kolaylaştırabilir.
Kegel egzersizlerini düzenli bir şekilde yapın. Bu egzersizler, makat bölgesindeki dolaşımı düzenler.
Her gün iki kez ılık oturma banyosu yapın.
Basurlara buz ya da ılık çay kompresleri (hangisi daha rahatlatıcıysa) uygulayınız.
Sadece gebe olduğunuzu bilen bir doktorun vermiş olduğu merhem, fitil, müshil ya da yumuşatıcıları kullanınız. Madeni yağları içmeyin.
Perineyi (vajinadan makata kadar olan bölge) titizlikle temizleyin. Bu alanı her dışkılamadan sonra önden arkaya doğru ılık su ile yıkayın. Sadece beyaz tuvalet kağıdı kullanınız.
Günde birkaç kez bir yanınıza uzanın. Bu durumda okuyun, TV seyredin, eşinizle konuşurken de böyle uzanın.
İyi bir bakımla basurların süregenleşmesi engellenebilir. Bilhassa ıkınma evresi uzun olduğunda doğum basurları daha da azdırabilir. Lakin söz edilen önlemleri uygulamaya devam ederseniz genel olarak doğumdan kısa süre sonra basur yok olmaktadır.
İlgili aramalar: hamilelikte popodan kan gelmesi, gebelikte makattan kan gelmesi, hamilelikte makattan kan gelişi