Sarılık ve Sarılık Türleri
Hepatit B: Hepatit (Sarılık), herhangi bir nedenden dolayı karaciğerin iltihaplanmasıdır.
Hepatit B Enfeksiyonunun bulaşma yolları:
1. Hastalığı taşımakta olan kişinin (taşıyıcı) kanı, spermi, vajinal sıvıları ya da tükürüğü ile veya bunlarla bulaşmış aletler ile temas halinde bulunmak.
2. Hastalığı taşımakta olan kişiyle cinsel temas halinde bulunmak.
3. Uyuşturucu alanlarda iğneyi veya birden fazla kişinin ortak kullanması.
Virüsün insandan insana bulaşması, hem heteroseksüel hem de homoseksüel erkekler olmak üzere çiftler arasında ve iğnelerini ortak kullanan uyuşturucu kullanıcıları içerisinde sık görülmektedir. Hepatit B virüsü taşımakta olan hamile bir kadın, doğum esnasında virüsü doğan bebeğe geçirebilir.
Hepatit B virüsüne maruz kalma riski, böbrek diyalizi ve kanser ünitelerine giren hastalar ve kanla ilgili işler yapan hastane personelinde artar. Hepatit B virüsü, kronik virüs taşıyıcısı olan sağlıklı insanlardan da bulaşabilir. Birçok Hepatit B virüsü vakasının bilinen hiç bir sebebi bulunmaz. Uzak Doğu ve Afrika'nın birtakım bölgeleri gibi dünyanın birtakım yerlerinde, Hepatit B virüsü, kronik hepatit, siroz ve karaciğer kanserine neden olabilmektedir.
Taşıyıcı annelerin kanlarındaki Hepatit B, doğmamış çocuklarına geçebilmektedir. Hamile kaldığınızda doktorunuza hemen başvurunuz ve test yaptırınız. Taşıyıcı olsanız bile bebeğiniz, doğumda bu hastalıktan aşılanarak korunabilir.
Hepatitin Belirtileri ve Tanısı;
Akut viral hepatit, hepatit virüsleri ile meydana gelen karaciğer iltihaplanmasıdır; birçoğu kez iltihap ansızın başlar ve birkaç hafta sürmektedir.
Akut viral hepatit belirtileri birçoğu kez ansızın başlamaktadır. Belirtiler halsizlik, iştahsızlık, kusma, mide bulantısı ve sık olarak da ateştir. Cilt renginin sararması ve idrar renginin koyulaşması her zaman görülmeyebilir. Sigara içenlerde, sigaradan tat alınmaması tipik bir belirtidir.
Kişiler sağlıklı görünseler de Hepatit B virüsü taşıyor olabilirler.
Bazen, bilhassa Hepatit B enfeksiyonu ile beraber kişide eklem ağrıları olur ve vücutta döküntü ve kızarıklıklar ortaya çıkmaktadır. Renksiz dışkı ve genel kaşıntı gibi kolestaz (safra akışının azalması ya da bütünüyle durması) belirtileri görülebilmektedir.
Akut viral hepatit, kişide meydana gelen belirtiler ve karaciğer fonksiyonlarının ölçüldüğü kan testi sonuçları esas alınarak teşhis edilmektedir. Hastaların yaklaşık yarısında, karaciğerin yumuşak ve büyüktür. Kan testleri neticesinde viral proteinler veya hepatit virüsüne karşı meydana gelen antikorlar tespit edilirse, akut viral hepatitin kesin tanısı yapılabilir.
Hepatit Ne Yapar?
Akut viral hepatit, önemsiz grip benzeri rahatsızlıklardan, tehlikeli ve öldürücü karaciğer yetmezliğine kadar her türlü neticesi doğurabilir. Akut hastalık genel olarak hafif düzeydedir, ama karaciğer fonksiyonları birkaç ay süre ile düzelip ardından tekrar kötüleşebilir ve bu düzelip* kötüleşmeler tekrarlanarak devam edebilmektedir.
Akut viral hepatit genel olarak 4 ile 8 haftada kendi kendine iyileşir. Hepatit B hastası olanların %1'i hastalığın hemen başında kaybedilir. % 9'u yaşam boyu virüsü taşır (taşıyıcı) ve başka kişilere hastalığı bulaştırır. Taşıyıcıların yaklaşık yarısı ileri yaşlarda karaciğer kanserine ya da siroza yakalanabilirler.
Akut viral hepatit olan bir kişi, virüsün kronik taşıyıcısı olabilir. Taşıma aşamasında kişide hiç bir belirti ortaya çıkmaz, fakat kişi esasında hastadır. Kronik bir taşıyıcıda karaciğer kanseri gelişebilir.
Hepatitin Tedavisi
Şiddetli akut hepatit durumunda, hastanın hastaneye yatması gerekebilmektedir. İlk birkaç günden sonra, iştah birçoğu kez açılır ve hastanın yatması gerekmez. Diyet ve aktivitelerde katı sınırlamalar gereksizdir ve vitamin yardımına gereksinim bulunmaz. Çoğu kimse, sarılık geçtikten sonra, karaciğer işlevi testleri bütünüyle normal neticeler vermese dahi, güvenle bir şekilde işlerine geri dönebilmektedir.
İlgili aramalar: hepatit nedir, hepatit kötü bir hastalık mıdır, sarılık nedir, sarılık neden olur, sarılık nasıl tedavi edilir