KOLON KANSERİ
Kolon diye isimlendirdiğimiz kalın bağırsak, yaklaşık olarak 2 metre uzunluğundaki sindirim sisteminin ince bağırsaktan sonra gelen bölümüdür. Bilhassa batılı ülkelerde yaygın rastlanılan kolon kanseri oldukça büyük bir ehemmiyet taşımaktadır. Toplumda görülme oranı 10000 de 5 dolayındadır. Erkekte ve kadında eşit oranda görülmekte olan kolon kanseri bütün kanserler içinde görülme oranı bakımından 3. sırada yer alır.
KOLON KANSERİNİN NEDENLERİ
Kolon kanserinin sebebi kesin olarak bilinmemektedir fakat meydana gelmesinde tesirli olan birtakım çevresel ve kalıtsal sebepler bulunur. Kalıtsal etkenler bu konu ile ilgili büyük ehemmiyet taşımaktadır. Ailesinde kolon kanseri bulunanlardakansere yakalanma olasılığı normalden daha yüksektir. Bununla birlikte daha öncesinden meme ve yumurtalık kanserini geçirmiş kişilerde ve ailelerinde kolon kanseri sıklığı daha fazladır. Gardner Sendromu ve Ailesel Polipozis hastalığı genetik hastalıklardır ve genelde kolon kanserine neden olur. Bunların haricinde ülseratif kolit ve crohn hastalığı da kolon kanseri olasılığını arttırmaktadır.
Beslenme, kolon kanserinde mühim bir yere sahiplerdir. Bilhassa Batı tipi diyet kanser olasılığını arttırmaktadır. Kolon kanserinin oluşmasında hayvansal yağların tüketiminin tesirli olduğu incelemeler neticesi saptanmıştır.
Ayrıca birtakım kimyasal maddeler kanser sebepleri arasında olur. Sanayi işçilerinde, birtakım fabrikalarda çalışanlarda kolon kanseri görülüşü kimyasal maddelerin etkisini ortaya çıkarmaktadır.