Servikal Polip
Servikal polipler, rahim ağzının küçük, saplı, genel olarak iyi huylu oluşumlarıdır. Bir ya da birden fazlaca sayıda olabilirler. Bilhassa 20 yaşın üzerinde doğum yapmış hanımlarda görülmekte olan bir sorundur. Küçük yaşlarda ve menopozdan sonra yaşlarda da ender olarak görülebilmektedir. Belirti vermeyenler rastlantısal muayeneler sırasında görülmektedirler. Birçoğu iyi huylu olmasına karşın kötü değişim gösterebildiklerinden her teşhis konan polip alınarak patalojik araştırma için patoloji laboratuvarına gönderilmelidir. Bazı kanser türlerinin polip görüntüsünde olduğu unutulmamalıdır. Nedeni tam bilinememekle beraber kronik iltihaplar, hormonal uyarılar, kan damarlarının sorunu sonucu oldukları düşünülür. Genelde servikal polipler rahim içerisi dokusunun kalınlaşması ile beraber olabildiğinden polip görüldüğünde yalnızca polip alınmakla kalınmaz, rahim içerisinden de parça alınmaktadır. Rahim ağzında olan poliplerin kansere dönüşme oranları yüzde 1’den azdır.
Polipler kanser yönünden muhtemel risk teşkil ettiklerinden ötürü cerrahi teknikle çıkartılan her polipin mikroskopla incelemesinin yapılışı için patalojiye gönderilişi gerekiyor. Daha çok görülmekte olan klinik bulguları adet kanamalarının fazla olması, ilişkidan sonra kanamadır. Akıntı da görülebilen başka bir belirtidir. Normaldışı kanama en fazla görülmekte olan bulgulardandır. Daha yaşlı kadınlarda menopozda kanama görülebilmektedir. Bununla birlikte servikal polip infertilite yani kısırlık sebebi olarak da önümüze çıkabilir. Servikal polipler düzgün yüzeye sahip, kırmızı, parmak biçiminde çıkıntılardır ve yaklaşık 1 ila 2 cm. boyunda 0,5 ila 1 cm. çapında oluşumlardır. Genellikle muayenede görülebilir ve parmakla hisedilemeyecek kadar yumuşaktırlar. Gözle görülünce teşhis konur. Lakin her zaman görülemeyebilirler.
Bazı polipler fakat normaldışı kanaması olan hastalarda teşhis maksadıyla yapılmakta olan kürtajlarda alınan parçanın incelenmesinden sonra rastlantısal tesbit edilirler. Tüm polipler enfektedir, bu sebepten ötürü poliplerin alınması işleminde tedbiren uygun olan antibiyotik tedavisine de başlanmaktadır.
Saplı uygun boyda olan poliplerin cerrahi teknikle çıkarılışı kolay bir işlemdir. Lakin büyük boyutlu, geniş tabanlı poliplerin çıkarılışı işlemi daha ayrıntılı olduğu için bu işlemlerin mutlak suretle hastahane koşullarında olması gerekiyor. Yalnızca poliplerin çıkarılışı kafi olmaz, rahim içerisinden de parça almak şarttır. Tüm materyaller patalojiye gönderilir ve orada incelenir. Parçalar iyi karakterde ise hasta bariz aralıklarla kontrollere çağrılır. Polipler tekrarlayabilirler ve takip edilişi şarttır. Şayet kötü huylu yani kanser rizikosu gibi bir durum mevzubahis ise gerekli radikal cerrahi işlemler uygulanmaktadır. Kadınların bariz aralıklarla doktor gözetiminde olmalarının yararlarından bir tanesi de belirti vermeyen bu ve benzeri hastalıkların yalnızca muayene sırasında görülmeleridir.
İlgili aramalar: servikal polip nedir, servikal polip neden olur