1 Aralık 2014 Pazartesi

Behçet Hastalığı Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Behçet Hastalığı Nedir?

İlk defa 1937 senesinde Türk dermatoloji profesörü Dr­. Hulusi Behçet'in tanımladığı Behçet hastalığı, ağızda ve cinsel bölgeler­de yaralara (aft, ülser) ve gözde iltihaba sebep olan kronik bir rahatsızlıktır­­. Bazı hastalar­da artrite (eklem iltihabı), damar iltihabı ve tıkanmalarına sindirim kanalında, beyin ve omurilikte inflamasyona da neden  olur­. Burada `iltihap` kelimesiyle anlatılmak istenen, "mikropsuz" bir iltihaptır­­.

Behçet hastalığı her hastada farklı bir tablo çizer­. Behçet hastalığı'nın en  fazla bulgusu, dudak içlerinde, yanaklar­da ve dil­de görülebilen  ağrılı ülserdir­­. Hemen  hemen  her hastada görülmekte­dir­­. Ağızdaki ülserler ortalama olarak 7* 10 günde geçer, fakat bir müddet sonra yenileri çıkmakta­dır­­.  Ağızdaki ülserler iyileşince yerinde iz bırakmazlar­. Bazı hastalar­da hastalık hafif seyreder ve sadece ağızda ve cinsel alan­da ülserler bulunmaktadır­­.  Cinsel alan­da ülserler erkekler­de torbalar­da (skrotumda), kadınlar­da cinsel organın dudakların­da yerleşirler­. Cinsel alandaki ülserlerin ağızdaki ülserlerden  en  mü­him farkları iyileştiklerinde yerinde iz bırakmaları ve daha ağrılı olmalarıdır­­.

Behçet Hastalığı Nedir?
Göz ve damar tutuluşu erkekler­de daha sık ve ağır seyirlidir­­. Göz tutuluşu, tedavi edilmediği takdir­de görmede azalmaya ve hat­ta geri dönüşümü olmayan körlüğe neden  ola­bilir­­. Göz tutuluşu erken  süreçte sessiz ola­bilirse de, ağrı, gözde kanlanma ve bulanık görme mü­him bulgulardır­­.  Yurdumuz­da her 10 Behçet hastası­nın 4 ila 5'inde göz tutulması bulunur­. Yakınma­sı olsun olmasın, Behçet hastası olanların göz hekimi tarafı ile düzenli göz kontrolleri­nin yapılışı gerekiyor­. Behçet Hastalığı'n­da her boydaki toplardamar ve atar damar tutuluşu görüle­bilmektedir­­. Bilhassa toplardamarlar­da pıhtılaşma deformiteleri (bozuklukları) görülmekte­dir­­. Genç bir erkek iseniz ve bacaklardaki toplardamarlar­da yineleyen  pıhtılaşmalar oluyorsa, mutlak suretle Behçet Hastalığı”nın araştırılışı için bir romatoloji doktoruna başvurunuz­. Eğer bir Behçet hastası iseniz, bacak damarların­da pıhtılaşma olsun olmasın, kanlı balgam yakınmanız var ­ise zaman geçirmeksi­zin doktorunuza başvurmanız gerekiyor­.

Behçet hastaların­da akne diye bilinen  iltihaplı sivilciler görülmekte­dir­­. İltihaplı sivilceler sırt, omuz, kol ve bacak gibi esasın­da akne görmeye alışık olmadığımız yerler­de görülmekte­dir­­. Genellik­le bir­takım vakalar­da bacaklar­da değişik büyüklükte ağrılı, sert kızarıklıklar (eritema nodozum benzeri lezyonlar), bir­takım vakalar­da kol ve bacağın yüzeyel damarların­da şerit biçimin­de ağrılı kızarıklıklar ve bir­takım erkek vakalar­da testislerde ağrılı şişlik ola­bilir­­.

Diz, ayak bileği ve bir­takım vakalar­da bütün eklemler­de ağrı ve şişlik gelişebilir­­. Fakat genel­de eklemleri tahrip etmez­. Behçet Hastalığı beyin dokusun­da zararlanma ve menenjite neden  ola­bilir (beyni saran zarların iltihaplanması)­. Beyin tutuluşu baş ağrısı, çift görme, konuşma bozuklukları, dil­de peltekleşme, sağ ya da sol vücut yarısın­da güçten  düşme gibi şikayetler yapa­bilir­­. Behçet Hastalığı’n­da bağırsaklar da hastalana­bilir; fakat ülkemizde oldukça nadirdir­­.

Şiddetli bulgular genel olarak ilk belirtiler başladıktan aylar, hat­ta yıllar sonra ortaya çıkarlar­. Bulgular uzun bir müddet devam edebileceği gibi, bir kaç haftada da geçebilmektedir­­. Karakteristik olarak, bulgular görülür, kaybolur ve tekrar ortaya çıkarlar (alevlenme dönemleri)­.