Behçet Hastalığı Nedir?
İlk defa 1937 senesinde Türk dermatoloji profesörü Dr. Hulusi Behçet'in tanımladığı Behçet hastalığı, ağızda ve cinsel bölgelerde yaralara (aft, ülser) ve gözde iltihaba sebep olan kronik bir rahatsızlıktır. Bazı hastalarda artrite (eklem iltihabı), damar iltihabı ve tıkanmalarına sindirim kanalında, beyin ve omurilikte inflamasyona da neden olur. Burada `iltihap` kelimesiyle anlatılmak istenen, "mikropsuz" bir iltihaptır.
Behçet hastalığı her hastada farklı bir tablo çizer. Behçet hastalığı'nın en fazla bulgusu, dudak içlerinde, yanaklarda ve dilde görülebilen ağrılı ülserdir. Hemen hemen her hastada görülmektedir. Ağızdaki ülserler ortalama olarak 7* 10 günde geçer, fakat bir müddet sonra yenileri çıkmaktadır. Ağızdaki ülserler iyileşince yerinde iz bırakmazlar. Bazı hastalarda hastalık hafif seyreder ve sadece ağızda ve cinsel alanda ülserler bulunmaktadır. Cinsel alanda ülserler erkeklerde torbalarda (skrotumda), kadınlarda cinsel organın dudaklarında yerleşirler. Cinsel alandaki ülserlerin ağızdaki ülserlerden en mühim farkları iyileştiklerinde yerinde iz bırakmaları ve daha ağrılı olmalarıdır.
Behçet Hastalığı Nedir?
Göz ve damar tutuluşu erkeklerde daha sık ve ağır seyirlidir. Göz tutuluşu, tedavi edilmediği takdirde görmede azalmaya ve hatta geri dönüşümü olmayan körlüğe neden olabilir. Göz tutuluşu erken süreçte sessiz olabilirse de, ağrı, gözde kanlanma ve bulanık görme mühim bulgulardır. Yurdumuzda her 10 Behçet hastasının 4 ila 5'inde göz tutulması bulunur. Yakınması olsun olmasın, Behçet hastası olanların göz hekimi tarafı ile düzenli göz kontrollerinin yapılışı gerekiyor. Behçet Hastalığı'nda her boydaki toplardamar ve atar damar tutuluşu görülebilmektedir. Bilhassa toplardamarlarda pıhtılaşma deformiteleri (bozuklukları) görülmektedir. Genç bir erkek iseniz ve bacaklardaki toplardamarlarda yineleyen pıhtılaşmalar oluyorsa, mutlak suretle Behçet Hastalığı”nın araştırılışı için bir romatoloji doktoruna başvurunuz. Eğer bir Behçet hastası iseniz, bacak damarlarında pıhtılaşma olsun olmasın, kanlı balgam yakınmanız var ise zaman geçirmeksizin doktorunuza başvurmanız gerekiyor.
Behçet hastalarında akne diye bilinen iltihaplı sivilciler görülmektedir. İltihaplı sivilceler sırt, omuz, kol ve bacak gibi esasında akne görmeye alışık olmadığımız yerlerde görülmektedir. Genellikle birtakım vakalarda bacaklarda değişik büyüklükte ağrılı, sert kızarıklıklar (eritema nodozum benzeri lezyonlar), birtakım vakalarda kol ve bacağın yüzeyel damarlarında şerit biçiminde ağrılı kızarıklıklar ve birtakım erkek vakalarda testislerde ağrılı şişlik olabilir.
Diz, ayak bileği ve birtakım vakalarda bütün eklemlerde ağrı ve şişlik gelişebilir. Fakat genelde eklemleri tahrip etmez. Behçet Hastalığı beyin dokusunda zararlanma ve menenjite neden olabilir (beyni saran zarların iltihaplanması). Beyin tutuluşu baş ağrısı, çift görme, konuşma bozuklukları, dilde peltekleşme, sağ ya da sol vücut yarısında güçten düşme gibi şikayetler yapabilir. Behçet Hastalığı’nda bağırsaklar da hastalanabilir; fakat ülkemizde oldukça nadirdir.
Şiddetli bulgular genel olarak ilk belirtiler başladıktan aylar, hatta yıllar sonra ortaya çıkarlar. Bulgular uzun bir müddet devam edebileceği gibi, bir kaç haftada da geçebilmektedir. Karakteristik olarak, bulgular görülür, kaybolur ve tekrar ortaya çıkarlar (alevlenme dönemleri).