1 Aralık 2014 Pazartesi

Yumurtalık Yaşlanmasının Nedenleri

Sponsorlu Bağlantılar:

Yumurtalık Yaşlanması Neden Olur?

Yumurtalık yaşlanma­sı her kadı­nın başına gelecek doğal bir evredir­­. Yumurtalık yaşlanmasın­da en  belirleyici faktör yaştır­­. Doğa kadına birazcık acımasız davranır ve yaşlanmayla beraber gebelik olasılı­ğı azalmakta­dır­­.  İnsan­da hayat­ta kalım süresi yıllarla beraber arttı­. Lakin menopoz yaşı değişmedi­.

Evrimsel açıdan da bakıldığın­da da menopoz ortalama olarak hep 50 yaş dolayın­da seyretti­. Yüzyıl, iki yüzyıl önce­leri ortalama olarak yaşam süresi 50 ila 55 yaş dolayın­da olduğun­dan kadınlar­da menopozdan sonra çağa fazlaca rastlanmıyordu­. Fakat günümüzde yaşam süresi artmış olduğu için kadınlar ömürleri­nin büyük bir bölümünü menopozdan sonra süreçte geçiriyor­. Kadınlar­da menopoz yaşı­nın sabit kalma­sı doğurganlık yaşı­nın da sabit kalmasına neden  olmakta­dır­­.

Kadın hamile kalma potansiyeli­ni 35 40 yaşların­da yavaşça kaybetmeye başlamaktadır­­.  Bu durum 40 yaş sonra­sı yumurta sayısın­da artan azalmayla da beraber yükselişe geçer­. Dolayısıyla yumurtalık yaşlanma­sı doğal ve kendi kendi­ne olan bir evredir­­.