11 Aralık 2014 Perşembe

Gebelikte Aşırı Bulantı ve Kusma

Sponsorlu Bağlantılar:

Gebelikte Aşırı Bulantı ve Kusma

Gebelik süresince anne adaylarına huzursuz­luk veren  pek çok yakınma meydana gele­bilir­­. Bunlar­dan bazıları da bulantı ve kusma­dır. Daha çok karşılaşı­lan bu yakınma geçtiğimiz günler­de İngiltere'de Cambridge Düşesi Catherine'de görüldüğü üzere normalden  daha ağır gelişebilir ve anne adayı­nın hastanede tedavi altına alınmasına neden  ola­bilir­­.

Hamile kadına ya da bebeğinee zararı olmayan fakat tedavi edilmesi gerekli olan aşırı bulantı ve kusma sorunu tıp da "Hiperemezis gravidarum" olarak da isimlendirilir­­. ART Tıp Merkezi'nde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op­. Dr­. Senai AKSOY ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr­. Murat Unan hamilelikte aşırı bulantı ve kusma ile ilgi­li bilgi veriyor ve tedavi yöntemleri­ni açıklıyorlar­.
Anne adayları­nın yaklaşık olarak %50’si hamileliğin bilhassa ilk ayların­da bulantı ve kusma yakınmaların­dan şikayet eder. Bu durum hamilelerin % 0­.5 ila 1’inde çok şiddetli düzeylerde ola­bilir ve kilo kaybına sebep ola­bilir­­. Hiperemezis gravidarum olarak isimlendiri­len  bu yakınma tedavi gerektirir­­. Aşırı bulantı ve kusmanın bebeğe zarar olmaz­. Sanılanın tam tersi hiperemezis gravidarum bebekte gelişim geriliğine ve bebeğin düşük kilolu dünyaya gelişine neden  olmaz­. Aynı şekil­de hamileler­de de aşırı bulantı ve kusma sebebiy­le gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, düşük ya da erken  doğum gibi hal­ler ortaya çıkmaz­.

Hiperemezis Gravidarum'un tedavisi
Gebeliğinde aşırı bulantı ve kusma sıkıntısı olan anne adaylarına günde 3 yerine 6 öğün yemek yemeleri önerilmektedir­­. Bununla birlik­te hafif ve kuru besinler tercih edilmelidir­­. Sıvı alımı çok önemli­. Bilhassa yemek yedikten  bir saat sonra sıvı alınmalıdır­. Hiperemezis gravidarum’den  şikayet eden anne adayları stresten  uzak durmalı, olanaklı mertebe dinlenmeli­. Yatak istirahatı hat­ta gerekli olduğu takdir­de hastanede damar yoluyla beslenme verile­bilir­­. Aşırı bulantı ve kusmanın önüne geçebilmek amacı ile bulantı gideren  ilaçlar­da alına­bilir­­.

Gebelikte bulantı akupunktur ile tedavi edile­bilir!
ART Tıp Merkezi doktorların­dan Tamamlayıcı Tıp uzmanı Dr­. Murat Unan, akupunktur yardımı ile hamilelik bulantılarına çözüm getirilebileceğini savunuyor­.

Bedenin bozulmuş düzeni­ni yeniden  düzenlemeye çalışmakta olan regülasyon tedavileri içinde birçok yöntem bulu­nur­. Öncelik­le Akupunktur olmak üzere, fazlaca sayıda regülasyon tedavisi bulunur­. Bu tedavilerin, düzeni bozulmuş olan sistemleri harekete geçirerek yeniden  eski haline getirmeyi amaçlar­.

Akupunktur, insanın içerisindeki Yin ve Yang ""güçlerini"" dengelemeye çalışmaktadır­­.  Bugün, insanı oluşturmakta olan bütün organ ve dokuların uyum içinde çalışmasının, birbiri­nin karşıtı gibi çalışmakta olan Sempatik ve Parasempatik Sinir Sistemlerin­den  meydana gelen  Otonom Sinir Sistemi­nin teşkilatı ile sağlandığını bilmek­teyiz­. Yani, aynı, binlerce senedir akupunktur uygulamaları ile ""Yin ve Yang""ın dengelenmeye çalışılışı gibi­.

Regülasyon Tedavileri ile hamilelik süreci boyunca görülen birçok sıkıntı haline çözüm üretmek olanaklıdır­­.  Bu bakış açısıyla hamile kadına bütünüy­le yaklaşarak:

* Eksik bulunan besin öğelerinin tamamlanma­sı (vitaminler ve mineraller gibi)
* Aşırı hareketlenmiş organların rahatlatılışı (bulantılar gibi)
* Hareketsiz kalan organların hareket geçirilişi (ayaklardaki ödem vb.
* Bedenin bozulmuş düzeni­nin yerine getirilişi (düzenli uyku, hareket gibi) el­de edilebi­lir­­.

Evde bulantı şikayetleriniz için kendini­zin uygulayabileceği bir­takım metod­lar bulunur­. Kendi el bileğinizi içe büktüğünüzde meydana gelen  büyük kıvrım çizgisin­den  3 parmak geriye gelerek bulduğunuz akupunktur noktasına baş parmağınızla basınç uygulayarak bulantınızı azalta­bilirsiniz­. Akupressur denenen  bu metodu güvenle kendi kendinize uygulaya­bilirsiniz­.

Zencefilin uzun zamanlar­dan bu yana sindirim sistemi ve bulantı üstündeki olumlu yönde tesirleri bili­nir­­. Çay biçimin­de hazırlaya­rak küçük yudumlarla yiyebilirsiniz­. Bununla birlik­te zencefil kökünün kapsülleri de bulu­nur­.

Günde 2 ila 3 kez kullanılabilinen  B6 Vitamini’ni (Pridoksin) hamilelik bulantıları için güvenle kullana­bilirsiniz­. Eğer bu metod­lar işe yaramazsa, hamilelikte yaşanmakta olan bulantı ve kusmaların tedavisinde, bedene dıştan hiç bir maddenin verilmediği akupunktur binlerce senedir güvenle kullanılıyor­. Regülasyon Tedavileri’nde uzmanlaşmış hekimlerden  gebelik boyunca meydana gelen  bütün şikayetleriniz için doğal ve güvenilir metodlar­la çözüm bula­bilirsiniz­.