19 Aralık 2014 Cuma

Çocukların Boyu Nasıl Uzar?

Sponsorlu Bağlantılar:

Çocukların Boyu Nasıl Uzar?

Çocuklarını­zın sağlıklı bir şekil­de boyunun uzamasını sağlayacak besinler hakkında Prof. Dr. Ziya Mocan bazı açıklamalarda bulundu. Kişilerin boy uzunluğunu yalnız­ca kalıt­sal etkenler belirlemiyor­. Beslenme de çocuğunuzun uzun veya kısa boylu olacağı hususun­da oldukça tesirli bir etken  olarak önümü­ze çıkar­. İç Hastalıkları Uzmanı Prof­. Dr­. Ziya Mocan, "Sağlıklı beslenme bilinci­nin oluşturulması ve kişi­lerin gıdalara daha ba­sit ulaşabilmesi, daha uzun boylu nesiller yetişmesi­ni sağlıyor­ dedi. Bilhassa çocukluk dö­neminde sağlıklı beslenen  kişilerin bünyeleri hastalıklara karşı daha dirençli oluyor" dedi­. Mocan, çocuklar için boyu uzatan beslenme programını şöyle açıklıyor.

Güneş banyosu yapmak
Boyu uzatan gıdaların temeli kalsiyum ve D vitaminine dayanmaktadır­­.  Güneş ise en  mü­him D vitami­ni deposudur­.Güneşin dik olduğu zamanlar­da beşer dakikalık kısa süreli güneşlenmeler faydalı olacaktır­­.

Günde 2 su bardağı süt içmek
Kemik ve diş gelişme­si amaç­lı gereken  kalsiyum gereksinimi­nin tamamını alabilmek amacı ile süt, yoğurt, ayran, peynir ve cacık gibi gıdaların ergenlik çağındaki çocuklarını­zın beslenme programın­da olma­sı önemlidir­­. Gün içerisinde 2 su bardağı süt, 1 su bardağı yoğurdu katiyyen  çocuklarınıza tükettirin­.

Kuruyemiş tüketimi
Kuruyemişler de kalsiyum kaynaklarıdır­­.  Eğer çocuklarınız yeterince süt ve ürünleri tüketmiyorlarsa bunlara destek olarak günde 1 avuç fındık, fıstık, badem ya da ceviz tüketimi daha uzun boylu bir gelecek için önemlidir­­.

Kilo kontrolü
Çocuğumuzun fazla kilolu olma­sı boyun uzamasını olumsuz yönde etkilemektedir­­. Kilolu çocukların boyları­nın uzama­sı için zayıflamaları gerekiyor­. Kilolu çocuklar kilo verirken  boylarını uzatırlar­.

Kalojen  ihtiyacı
Kemik suyuna çorba yapılarak ara ara çocuklara verilmelidir­­. Kemiklerin bilhassa uç kısımlarındaki kıkırdakları içeren  alan­dan yapılmakta olan çorba kalojen  bakımın­dan zengindir­­. Kalojen  boyun uzamasın­da oldukça etkilidir­­.

Çinkoya dikkat edin
C vitami­ni muhteviyatı fazla olan besinler­de kalsiyum vücut­ta bulunan kalsiyum emilmesi­ni artırmaktadır­­.  Yağ muhteviyatı fazla olan besinler, çok fazlaca miktar­da posa alınma­sı ve çinko muhteviyatı fazla olan besinler vücut­ta bulunan kalsiyum emilim düzeyi­ni düşürür­. Bun­dan dolayı bütün yiyecek grupların­dan kafi ve dengeli düzeyde alınma­sı önemlidir­­.

Haftada iki kez balık yedirin
Balık, balık yağı, patates, yulaf ezmesi, yumurta sarısı, yayın balığı, uskumru, sardalya en  fazla D vitami­ni içeren  besinlerdir­­. Haftada en  az 2 kere çocuklarınıza balık yedirin­.