Çocukların Boyu Nasıl Uzar?
Çocuklarınızın sağlıklı bir şekilde boyunun uzamasını sağlayacak besinler hakkında Prof. Dr. Ziya Mocan bazı açıklamalarda bulundu. Kişilerin boy uzunluğunu yalnızca kalıtsal etkenler belirlemiyor. Beslenme de çocuğunuzun uzun veya kısa boylu olacağı hususunda oldukça tesirli bir etken olarak önümüze çıkar. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve kişilerin gıdalara daha basit ulaşabilmesi, daha uzun boylu nesiller yetişmesini sağlıyor dedi. Bilhassa çocukluk döneminde sağlıklı beslenen kişilerin bünyeleri hastalıklara karşı daha dirençli oluyor" dedi. Mocan, çocuklar için boyu uzatan beslenme programını şöyle açıklıyor.
Güneş banyosu yapmak
Boyu uzatan gıdaların temeli kalsiyum ve D vitaminine dayanmaktadır. Güneş ise en mühim D vitamini deposudur.Güneşin dik olduğu zamanlarda beşer dakikalık kısa süreli güneşlenmeler faydalı olacaktır.
Günde 2 su bardağı süt içmek
Kemik ve diş gelişmesi amaçlı gereken kalsiyum gereksiniminin tamamını alabilmek amacı ile süt, yoğurt, ayran, peynir ve cacık gibi gıdaların ergenlik çağındaki çocuklarınızın beslenme programında olması önemlidir. Gün içerisinde 2 su bardağı süt, 1 su bardağı yoğurdu katiyyen çocuklarınıza tükettirin.
Kuruyemiş tüketimi
Kuruyemişler de kalsiyum kaynaklarıdır. Eğer çocuklarınız yeterince süt ve ürünleri tüketmiyorlarsa bunlara destek olarak günde 1 avuç fındık, fıstık, badem ya da ceviz tüketimi daha uzun boylu bir gelecek için önemlidir.
Kilo kontrolü
Çocuğumuzun fazla kilolu olması boyun uzamasını olumsuz yönde etkilemektedir. Kilolu çocukların boylarının uzaması için zayıflamaları gerekiyor. Kilolu çocuklar kilo verirken boylarını uzatırlar.
Kalojen ihtiyacı
Kemik suyuna çorba yapılarak ara ara çocuklara verilmelidir. Kemiklerin bilhassa uç kısımlarındaki kıkırdakları içeren alandan yapılmakta olan çorba kalojen bakımından zengindir. Kalojen boyun uzamasında oldukça etkilidir.
Çinkoya dikkat edin
C vitamini muhteviyatı fazla olan besinlerde kalsiyum vücutta bulunan kalsiyum emilmesini artırmaktadır. Yağ muhteviyatı fazla olan besinler, çok fazlaca miktarda posa alınması ve çinko muhteviyatı fazla olan besinler vücutta bulunan kalsiyum emilim düzeyini düşürür. Bundan dolayı bütün yiyecek gruplarından kafi ve dengeli düzeyde alınması önemlidir.
Haftada iki kez balık yedirin
Balık, balık yağı, patates, yulaf ezmesi, yumurta sarısı, yayın balığı, uskumru, sardalya en fazla D vitamini içeren besinlerdir. Haftada en az 2 kere çocuklarınıza balık yedirin.